親身經歷:3香港,六仙都唔放過?!

3香港,六仙都唔放過?!

話說小妹幫趁左3流動電話上台三年,至今年5月頂唔順佢亂收費,轉去其他電話公司。佢6月中叫小妹交返5月的餘額$13.06,正常人都會交$13.00就算啦。點知我七月中竟然同時收到3香港的電郵和平郵來叫小妹交返果$0.06,係$0.06!!!叫人點交呀?!

6月24日收到的3電話費單,要收$13.06。

6月24日收到的3電話費單,要收$13.06。

結束合約後兩個月,7月23日收到的3電話費單,要收$0.06。

結束合約後兩個月,7月23日收到的3電話費單,要收$0.06。

然後,我經歷了以下的步驟:

1. 首先,我好尷尬地走入去屈臣氏,同佢講我想交$0.06的3電話費,見到個職員面有難色,我話:“我交$0.1都ok架!”但佢都話收唔到$0.1電話費。

2. 我好不忿,交$0.1電話費你又唔收,唔交的話你又不停寄信來煩我,唯有打電話上客戶服務問下。但因為我已經同3停止合約,我的客戶號碼已失效,好不容易才從街線駁去客戶服務熱線,佢竟然答我:“這$0.06係要交架!你去我們的門市部試下啦。”

3. 於是,我又被點去門市部。個職員哥哥好好心,幫我左check右check,答案是:我們這裡最低收費都是$1,但PPS應該可以收$0.1或以下。

4. 最後一站,我回到家,係部電腦PPS的交付金額上填上:$0.06;它的回覆是:無法繳交$1以下的金額。我無奈,唯有改上$1,結束了這個噩夢。

關上電腦後,我發現以上所有步驟都做錯了,3憑什麼要多收我$0.94?牠平時多收我的錢不已經是$0.06的N倍了嗎?我根本就不應該再交$0.06。但怯弱的小市民無權無勢,抵受不住牠窮追不捨的騷擾,唯有乖乖被迫就範。不過和黃明明截至六月底,中期業績表現比市場預期好,期內純利按年增長23%,賺123.98億元(注),點解仲要同我呢啲搵朝唔得晚的小市民計果1仙幾毫?

一個月後,我收到3的賬單,話……我俾多左$0.94(見下圖)。小市民欠你$0.06就死都唔放過,那現在你欠我$0.94,我是否應該即刻衝上去淋你紅油?!!!我欠你$0.06就咁緊張即刻還,咁你又幾時還呀?btw 欠無數香港人的無限爛數又幾時還呀??!!

注:東方日報,2013年8月2日
http://orientaldaily.on.cc/cnt/finance/20130802/00202_001.html

8月24日收到的3電話話費單,小妹戰戰兢兢地打開信封,以為牠又話我未交$0.06,點知係話我交多左$0.94。哦,多謝喎,咁你又幾時還呀?

8月24日收到的3電話話費單,小妹戰戰兢兢地打開信封,以為牠又話我未交$0.06,點知係話我交多左$0.94。哦,多謝喎,咁你又幾時還呀?

One comment

  1. Ivan Yip

    講到好委屈,但實情係你自以為交$13就得,如果當初交足$13.06就無需要做之後既事。始作俑者是施主自己呢。你試下欠卡數欠交稅,你又會否自動唔交尾數呢?

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d 位部落客按了讚: