草紙2014年六月號,草根行動媒體季刊。

2014年,春季刊。

cover_2

 

內文:

草紙——草根立場﹑草根議論。
第十八期,二零一四年六月號,草根行動媒體季刊。

https://grassmediaction.wordpress.com/

___________________________

草根焦點:長遠點使公家錢?

: 樹熊

4月份財爺在財政預算案話要推「未來基金」,平時銀行游說你買那些乜乜基金就聽得多,「未來基金」又是什麼?原來是之前財爺叫一班學者、金融佬做咗個研究,話政府用錢的增長,一直快過收入增長,所以終有一日,政府支出將會追過收入。小組稱這個「搵錢唔夠使」的狀況為「結構性財赤」,並認為可能最快於2021 出現喎。

政府成日都計錯數,年年預算話會有虧損,結果都係有盈餘啦!而且今次搵埋金融佬做的研究,個結論就係話政府要儲錢落基金,就更加信唔過啦,政府買基金咪即係益晒金融佬囉!

之但係,財爺話要儲錢,咁錢從何來?

開源:向小市民開刀

財爺幾中意小組報告話「保障收入,穩定及擴閱稅收」,即係「收開的錢一定要收到」,「以後就要諗計收多啲錢」。但點收多啲錢?係咪加稅?財爺對加稅含糊其詞,咁話會研究。咁打算做乜先?

財爺話會打擊逃稅避稅,之但係追稅,政府一路都做緊,講左豈不等於冇講?跟住就講話加水費、加游泳池入場費、加文康設施費用咁喎,有錢住豪宅大型屋苑的,會所也有游泳池、運動設施,最需要用到政府游泳池、文康設施的都是買唔起樓的小市民啦,煮飯洗碗沖涼洗衫樣樣都要水,咁咪即係一刀刀咁割落草根小市民身上?唔係應該有錢人比多啲架咩?

有樣恐怖嘢,財爺都唔敢講。小組建議要將房委會「證劵化」、政府賣資產搵錢咁話,之前房委賣資產、搞領匯,搞到好多屋邨領匯街市買野都貴左好多,市民要買平野好多時都要特登搭車什至跨區買菜,又嘥車錢又嘥時間,已經搞到小市民雞毛鴨血,仲想再嚟?若果「證劵化」之後個市有咩冬瓜豆腐,房委會又話冇錢,又搵公屋市民開刀加租點算?!

節流:政府用於公共的開支

除左開源仲要節流,財爺話︰政府使錢的數量,唔可以多過香港生產總值(GDP) 20%。咁即係政府在公共房屋、公共醫療、教育、安老等的開支,都會封頂?所謂香港生產總值的錢,大部份都係落晒入有錢佬的袋,開源又向小市民開刀,捱足一世到又老又多病痛,政府怎可再限制開支,你死你事?

未來基金啲錢點用 都冇小市民份?!

個名好好聽,但儲埋儲埋,「未來基金」有乜用呢?財爺話係政府日後唔夠錢使時,起「關鍵基建項目」用。唔通香港的未來關鍵,就係基建項目?

香港未來最關鍵的不是人嗎?犧牲人,用來興建大白象工程,最賺錢的不又是財團、地產商?

香港市民,除左政府的搵笨計劃之外,真係無其他選擇?

香港政府有7,000 多億財政儲備,只要拿500億就可開展全民退休保障,日後政府毋需再有額外開支,全港市民,包括在家勞動的主婦退休有保障,為何還不做?

draft

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

草根文藝:工人寫詩建築工人

編按: 鄧阿藍在香港打了幾十年工了,小巴站長、巴士司機、工廠工人都當過,藍叔一直為生活而藝術,以詩歌創作關心社會問題及弱勢社群。

以下的詩歌,提醒住在樓房的我們,被忽視的建築工人的汗水……


流汗的建築工人 鄧阿藍

斜坡還在修葺
一塊一塊粗糙的面
酷熱中 汗水不斷落下
風雨中刮出凹凹凸凸的深痕
不停暴雨落下
山泥沖塌木屋
建築過很多大廈
掘著 一對粗手掘著
灰土翻起又再倒下
埋去了親人的身體
山坡傾斜著模糊的面容
冷汗 冷雨 繼續 落下 落下

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

雜草攻略

雜草攻略今期繼續同大家傾下基層平平地養生之道。

養心

中醫之道,夏天陽氣最旺,最好是養心,和陽氣。

先講養心,好簡單,食多些紅色的東西就好:西瓜、蕃茄、紅蘿蔔。另外就是苦味的食物如苦瓜。

不宜吃: 太甜、太肥膩的食物。

抗濕熱

夏天在室外聚的熱,本應發汗發出來,但一走進有冷氣的地方,就不能發汗,此時熱邪和濕邪都聚於體內。一個不小心,成日汗吹冷氣,極易變感冒。如果再飲食冰冷的食物飲品,濕氣就更重。

打工的,有時出入冷氣與極熱天氣之間,也在所難免。唯有在其他方面補足一下啦。

基層工友,好多要在室外活動的,不論地盤工友、裝修工友、搬運工友或清潔工友, 夏天最好帶定室溫的水,隨時飲,一次過不要飲太多。熱到好想買次凍水凍啤倒落肚時,請盡量忍一忍。遇到太陽太猛烈,就戴番頂淺色帽。雖然各位大佬大姐都好 厲害不會即時有事,但,大吉利是講句,這些小小的習慣就決定了你幾快有風濕和各種手尾長的病。

打工啫,唔洗同佢搵命搏架!

~~~~~~~~

unnamed

_________________________________________________________

草紙——草根立場﹑草根議論。
第十八期,二零一四年一六月號,草根行動媒體季刊。

https://grassmediaction.wordpress.com/

廣告

About 草 媒

草根媒體 grassmedia09@gmail.com

2 comments

  1. 引用通告: 民間長遠社會發展運動反對未來基金行動 6/7(日) | 草根.行動.媒體

  2. 引用通告: 民間長遠社會發展運動反對未來基金行動 (6/7,9:30) | 草根視點

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d 位部落客按了讚: