新聞解毒短打:佔中世界變? 有無咁誇張?

佔中世界變? 有無咁誇張?
街坊女

話說呢兩日開著電視好似和真的生活係兩件事咁。

昨日整天身處深水埗、油尖旺,就覺得個世界好正常喎:黃金依然迫爆,某駐名麵檔依舊大排長龍;店舖如常做生意,同電視裡頭果個,都好似係兩個世界咁。回家上網,不少網上見到實景有荷槍實彈的警員,且有橙色警方橫額話「可能開槍」。

開著電視,新聞報導都亂哂龍,個記者明明在直播時重覆左好多次警方舉的牌:黑色那邊係話會放催淚彈,橙色那邊是話會開槍,這和網上見到張相符合。但到了晚間新聞,慣性收視台又驚青,報政府話無話要開槍。嘩,咁啱我無野做成日開住個電視啫,唔係咪俾電視台呃?

今晨打開份報紙,嘆茶之際,見方向報又話到啲人好「暴力」咁, 但係方向報自己個記者實唔係示威啦呱,仲要當時站在高處, 咪一樣食哂催淚彈好辛苦(佢自己都有報)!頭條大隻字仲話:「香港回歸十七年來,首次陷入完全失控局面!」、「市民今早一覺醒來,可能已看不見自己一直熟悉的香港。」

唓,有無咁誇張呀?我望下周圍的人,都好似平時咁啫喎。睇嚟有三條馬路唔運作一日,原來香港係唔會好似政府講咁,係唔會瓜柴架喎。唔通方向報唯恐天下不亂?咁到底點解方向報要吹到咁誇張呢?咁樣製造混亂對邊個有好處呢?

不過,話時話,如果一覺醒來,可以即刻有政策令我地唔洗挨貴租劏房,可以即刻有全民養老金,可以即刻有合理人工,學生可以唔洗交咁貴學貴,咁我又唔介意呢種「唔熟悉的香港」喎,可惜呀,邊到有咁容易?

leave or fire leave of fire2

leave of fire 3

廣告

About 草 媒

草根媒體 grassmedia09@gmail.com

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: