新聞解毒短打: 77%受訪者 撐警清場?

短打新聞:
http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20141107/00176_025.html

文: 公屋街坊

我一睇標題,仲以為77%受訪者 撐警即時清場,睇真先知唔係!

內文係「當問及是否贊成警方在有需要時採取清場行動,有近七成七表示贊成 」,「有需要時」和「即時」差好遠喎……嗱,呢啲咪「語言偽術」囉!

咁工時長、手停口停又想關心下社會狀況,都好可能淨係有時間睇標題,方向報即係擺明專恰啲小市民啦!(不過咁,公道啲講,其他報紙都一樣可能會玩「語言偽術」;總之都係嗰句,有時間就睇真,冇時間就咪信十足啦)

就當你有多丁點時間,睇標題外可睇多幾行,報導第一段開頭又話咩「理大社會政策研究中心月初調查」,但明明成篇報導就係另一個「有政黨」嘅調查!差啲都俾佢呃埋個77%係理大做的調查。

仲要篇報導,連個調查係乜政黨做又唔講。不過都大概估到,話曬政黨做完調查,如果個結果同政黨立場唔同,都唔會畀料傳媒啦。之不過,又冇話隨機抽樣,五千多份問卷,會唔會絕大部份都係政黨本身的職員、義工、朋友網絡做?

試想像,如果有個調查問「是否支持取消公屋?」,暗地裡專係找全港十八區的地產商會成員同業主做問卷,結果就話全港十八區市民大部份支持取消公屋,你接唔接受到?

假若只係有4250個反佔中政黨成員、友好支持清場,同講到全港市民有七成七支持清場,完全兩回事吧……

方向報作為一份有影響力的大報,咁樣報新聞法,都好有問題喎!

廣告

About 草 媒

草根媒體 grassmedia09@gmail.com

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: