新聞解毒短打:小市民好政經:搞乜鬼學校資助?

小市民好政經:搞乜鬼學校資助?

文:圓師奶X長看更

長:早晨呀圓師奶!喂,有無睇今朝報紙呀, 教育局揼錢搞多啲中港學生交流團喎!


圓:係?個女成日話想去旅行,試下拖喼仔出去玩,學校有機會俾佢都好嘅。睇下先… 「校長代表期望每年撥款二十萬元俾學校結盟,目標係六百間中小學,每年約需一億二千萬元開支… 」哇… 有無啲實在啲嘅數字呀?


長:話想同學「驚嘆內地樓宇建築咁高,酒店甚具水平,學校面積又大」喎。俾咁多錢,俾啲同學返內地睇樓睇酒店睇學校,嘥左啲咁喎……
圓:你咁講又係…長:嗱,你話喇,一億咁多錢,可以買到咩?起到幾多公屋?幾多個託兒中心?到底用係返大陸睇樓,係唔係真係抵先?圓:係囉…… 咦,佢仲話,(刪) 目標只係得六百間中小學,全港中小學有幾多間呢?佢唔講,都唔知有無我個女份添… 

長:計我話,其實洗咁多公家錢,政府作為人民公僕,方向報作為媒體公器,其實係責任幫小市民問清楚,政府啲錢用黎為咩,用得值唔值先得架!圓:咪係!諗番轉頭,好心教育局有咁多錢,不如搞好啲升學出路啦。一方面揼錢搞交流睇大樓,另一方面又任由啲咩高中應用課程加學費。最緊要確保我個女讀完書有地方揾食嘛!唔好搞到人肯做都無得做啦! 唉,個女仲細,都唔擔心得咁多住。隔離屋個師奶個仔今年就考大學,真係戳佢擔心,過去搵佢傾下先。
廣告

About 草 媒

草根媒體 grassmedia09@gmail.com

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: