新聞解毒短打-周永新打長者一身 方向生果做乜跟!?

文;小草佬
哇,今日睇方向報和生果報,都講到舊年受政府委託研究退保方案的周永新好驚全民退休保障會「變成政改翻版」,叫大家「唔好因為無全民退保就唔要,一拍兩散」。

周教授去年先至在新聞透視支持全民退保,話「終於明白」:「有好多人唔係唔想為自己負責,但佢地平日的生活已經捉襟見肘」。呢頭施政報告都未完全否決全民退保,一日後他自己就先跳出來連自己那個較保守的全民退保方案都拋棄。轉軚之快,實在嚇親人!

他現在咁樣講,第日政府咪可以話:「嗱,政府都無話一定唔做,但係連周永新都放棄囉,你班人仲爭取?」簡直係為政府唔做野舖定後路,仲加碼屈果啲為長者爭取權益的人係「撕裂社會」的罪人!政府的力量大過民間咁多,點解力量大的政府不體恤民情、不讓步,就不是「撕裂社會」,反而力量小的人爭取就是「撕裂社會」呢?

咁樣的邏輯,如果真係站在基層立場的報紙,都應該報導下不同聲音來回應下啦,但兩份報紙都無喎

民間爭取左全民退保廿幾年,點只有周永新方案?舊年睇報紙,方向報和生果報都時不時有提到民間有個「爭取全民退休保障聯席」,有個方案又保障到長者,到2041又有錢剩,只係要香港賺得最多錢的財團,納多少少利得稅啫。但而家政府一講到語氣唔多撐,就兩份報紙都即刻唔記得左聯席,連一個基層長者或子女都冇訪問過,淨係問果個受政府委託的周永新,得一把聲,有無搞錯!

政府成日唔想全民,想審查,話避免「無需要」的大有錢佬享有退保。其實政府做審查的行政費咪仲貴,放啲資源去搞全民養老金好過啦。若果真係行聯席的全民退保方案,咁有錢的人成世都供左好多錢啦(閒閒地幾十億架喎),就算拎,都係拎得三千蚊啫,咪豪俾佢囉,雖則佢都唔稀罕啦!不如睇下民間的退保聯席點講仲好!


(資料:爭取全民退休保障聯席-「全民養老金方案」公眾諮詢文件:http://www.aup-hk.org/ufiles/aup_policy.pdf

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
廣告

About 草 媒

草根媒體 grassmedia09@gmail.com

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: