食環外判清潔工工潮快訊 ﹙2015.5.22﹚

11140047_10153335649087140_366485983204649347_n

探訪隊今日走訪4個垃圾站,5個公廁。

一位掃街工友要掃幾大範圍?
當工友告訴你由街的這邊掃到那邊,你習慣地"哦"一聲,多數你想像都係掃下街唧。其實你試下再問工友,你負責幾多個垃圾桶?
今日有個工友話14個,另一個話18個桶,下次你行街數下18個桶即係要掃幾大範圍。工友需要每個垃圾桶提起桶蓋,倒出垃圾,有時要推水去洗桶。

義工在公廁和工友傾了一轉,來到這垃圾站,大部份工友已出動掃街,在門外的街上踫到幾個推著車開工,隨口叫著他們:"喂,都落緊雨掃唔到啦!傾幾句先啦!",但即時聽到的回應是:"係呀!太大雨掃唔到架,所以而家趁細雨快啲去掃埋,唔係放工時街度人多呀!"。我衝口而出:"都落雨唔掃啲人都唔覺啦!"﹙講完有點後悔好似教人蛇王﹚,不過工友好似聽唔到,繼續自說自話:"自己功夫,快啲做好佢"。

“响街上面老闆都睇唔到,傾下先啦…"這句似我地自言自語,因工友已快速走了好遠。"自己功夫…",掃下街唧,有幾重要有幾多功夫?老細約滿都離場咯!都說清潔工是3D工作﹙Dirty, Dangerous, De..),一直不受尊重,行過的人敬而遠之,但工作中的人,就肯定這是自己的功夫。

而他們是最低工資水平,工作10小時卻只有9小時工資,因食飯鐘無錢。如果計遣散費,還對沖了強積金,老闆要支付的金額相對盈利來說,根本是九牛一毛!且看這間過去一年有3億收入的公司會否承擔責任!?

這幾天如想做義工,聯絡女工會清潔工會:27904848

廣告

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: