新聞解讀短打: 救世兵--到底服務街坊?還是市建局?

 

meter2

新聞解讀短打: 救世兵--到底服務街坊?還是市建局?

文:芸

話說上月,見到一單普通的新聞。生果報題為:「N無人士分租單位  遭業主濫收電費」方向報題為:「劏房戶遭業主濫收電費 有單位每度電貴2倍」。今時今日,劏房被業主/地產超收水、電費,仲有呎租貴過豪宅,已是基層被剝常的常識之一…不過,睇真啲,咦!?原來公佈消息的社會服務機構是救世兵!

救世兵是多個重建區的社工隊,於是草行媒花了點時間了解劏房肯定多的深水埗重建區。話說深水埗東京街/福榮街,還有青山道/元州街兩個重建區,都有租戶話,市建局收購單位後,仍然照收番之前業主/地產公司收緊果個超貴的水、電費,而並沒有按照水務局和電力公司的正常收費來收。

換言之,呢個號稱「以人為本」,來改善你生活的公營機構市建局,應該不可以從受影響街坊身上謀利喎,原來佢同果啲無良地產都差不多!咁救世兵作為政府叫落去重建區的社工隊,點解唔係勸喻市局唔好收超貴水/電費? 反而走去召集啲重建區居民去「促請政府及電力公司」安裝獨立電錶? 咁咪即係轉移視線?

係,對非重建區的N無人士來講,都唯有係叫政府快啲做野啦。

但係,救世兵咪已經係重建社工隊囉,正所謂遠水不能救近火,社工隊直接叫市建局收番正常費用咪得囉!市建局係根據法例,都係要改善重建區居民的生活架嘛?

其實,救世兵自己的報告,都話以家劏房租好貴。咁重建區一公佈重建後,啲地產公司都紛紛狂加租,單是以上兩個重建區,就有一次過加三千、二千、千五的套房都有,手停口停的街坊點頂得順?但係,市建局收購後,仍向該租戶收番重建公佈後才加貴的租喎,哇,咁啲基層街坊咪俾佢剝到皮都無?點解救世兵作為社工隊又不勸喻市建局唔好咁做呢?

定係救世兵驚住反對市建局的話,自己無得外判市區重建的社工隊來做呀?

大大間的社會服務機構都咁,我地小市民都係自救吧啦!學東京街/福榮街的街坊譚先生話:「自己面對的不公,自己要去抗爭。」

新聞紙話:
http://www.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20150713/bkn-20150713160545806-0713_00822_001.html
http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/news/20150713/53965456

救世兵的調研結果:
http://www.salvationarmy.org.hk/media_centre/media_detail/178

廣告

About 草 媒

草根媒體 grassmedia09@gmail.com

One comment

  1. 引用通告: 新聞解讀短打: 救世兵--到底服務街坊?還是市建局? | 舊區更新電視台總台

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: