[專欄:椰殼裡的煙頭] 毛記點解咁似東張西望?

tvmost-tvb

毛記點解咁似東張西望?

一.「老人家VS後生仔」

你要搵蛇齋餅老人實搵到一堆,要剪埋一齊話比人聽「呀婆呀伯好憎後生仔」一啲都唔難。不過無知就無分年齡,大把建制派年輕人,亦一樣有老人家早就同權貴同中共抗爭幾十年。咁點解要剪到「老人大戰後生仔」咁?又話要團結打大佬,不斷製造「XX矛盾」,好難拉攏人力喎。

二. 「大陸人唔知點解要黎,搶路搶樓搶奶粉,有公屋住,讀書唔駛錢咩都唔駛錢」

點解要移民?香港人應該好明白吧,段片自己都有講。香港人九七前後為爭排隊拎本無國藉的BNO護照,在街上大打出手添。為工作,覺得自己地方唔自由,屋企人係哥邊,希望小朋友將來好啲。因為呢啲原因移民,又會係不同崗位貢獻嘅人,真係可以一句「為左黎搶資源」黎解釋佢點解移民?「大陸人唔做野呃綜援」?咁周圍果啲在酒樓、茶記做樓面,在地盤做野,在保安清潔崗位的新來港人士,唔通係幽靈,你見佢唔到?或者黎香港照顧家人,讓其他家人可以外出工作揾錢嘅新移民又係咩黎呢?咩地方都有唔同的人,一竹篙打一船人,咁做生做死都要俾你鬧埋,唔啱香港人數口精的核心價值囉。

三. 「收到萬九蚊都話好似乞衣咁囉」

如果係講緊哥啲綜援家庭拎二萬蚊一個月哥啲新聞,好多文章解釋條數計錯,係假新聞了。綜援好易攞咩?大家都可以打電話去社署查詢睇下係咪咁易申請囉,社署查詢電話:2343 2255

四. 人大釋法與大陸人

段片講好多大陸移民,睇到條片最後,原來係講人大釋法。前者鬧嘅對象係大陸人,後者要鬧嘅對象係中共政權。放埋一齊講,姐係當中共同大陸人係一體?吓,咁香港人同梁振英政府係咪又係一體?唔通喎!不過之前唔係話,不論出生地點,擁護香港價值就係香港人咩?咁大家問左新移民擁唔擁護香港價值未?(不過查實香港價值係點定義?) 唔清唔楚又撈埋一齊黎講,好似唔啱數喎。真係數口精,就要記得,N年前港府開到人大釋法先例,靠的就是大家都好憎大陸人的輿論!(就係釋法釋走左在香港辛勞一生的老人家的內地子女的居港權嘛,無人話你知咩?)

相關媒體訊息

 

廣告

One comment

  1. 引用通告: 毛記點解咁似東張西望? | 草根視點

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: