意外撞車死都有傷亡援助 工殤乃為社會犧牲竟然無??!!

意外撞車死都有傷亡援助 工殤乃為社會犧牲竟然無??!!

文:椰殼裡煙頭

今年年頭真係唔好,短短兩個月都未夠已經工殤死了九個人!於是就去勞工處網頁睇睇工殤咁大鑊點賠啦,點知原來係咁:

40歲以下,死左,賠7年薪金,但這個薪金卻以$21,000為上限!

哇,如果一家大細等住個工友養,咁點算?

勞工處仲話:[任何人士如曾支付因工遭遇意外而死亡的僱員的殯殮費和醫護費,有權向死亡僱員的僱主申索發還有關的費用,但可獲付還費用的數額以76,220元為限。]而且[於2012年7月21日至2015年3月4日期間遭遇工傷意外或患上指明職業病的人士,僱主發還已故僱員的殯殮費和醫護費的費用上限為$70,000]!!(1)

而且,如果你老闆有小小良心就話早啲俾撫恤金你,否則的話,佢[依法辦事],就要死者家人忽然間籌個七萬幾個大洋,然後仲要睇下追幾耐先追到個老闆俾番你……如果經濟拮据的家庭,死了親人已受沉重打支,還要人家追來追去,有無搞錯??

之但係呢,在香港如果你因交通意外死左,社署係有一個[交通意外傷亡援助計劃]向死者家人即時發放援助架喎(2)。一個打工仔女,因工而死,對其家屬援助的速度,竟然還不及交通意外??香港真是賤視打工仔女的付出喎……

(1) http://www.labour.gov.hk/tc/legislat/content1.htm
(2)http://www.swd.gov.hk/tc/index/site_pubsvc/page_socsecu/sub_trafficacc/

廣告

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: