[椰殼裡的煙頭]之搵工係…

人地中秋,我就戶口危急存亡之秋,於是開始左炒散生涯。 某學校打黎叫我去見課後班導師。
我話:我依家得番星期X係得閒上堂,想問下個課後班係星期幾?
文書話:我唔知星期幾架喎,你到時問老師啦。
我明白老師好忙,未必得閒理課後班導師見工的行政東東西西。不過其實對於見工哥個黎講,比幾粒鐘黎見一份工,而且隨時要推另一份兼職先黎到,都係一個唔細嘅成本黎。
如果去到見到老師,發現時間打從一開始就係唔夾,我會覺得件事好蠢。我明白老師真係好忙,或者文書都好忙,成間學校都忙到甩碌,不過係你好忙的同時,黎見工嘅人都唔一定好得閒。
事實上同一件事發生係另一間學校身上,對方係覆我:「咁我問一問老師先」。可能呢間學校特別忙做唔到咁多,或者招聘嘅人唔好咁高高在上,講一句「唔好意思,老師忙到不似人形,我地無時間問番老師,介唔介意黎見工先傾?」,我感受都會好好多。
我永遠都會記得第一年畢業去見份教學助理,個老師同我講:「依家你黎求職丫嘛,你求我呀,係咪應該著得好過我呀。」話說哥個係通識科主任,真係留低心理陰影。我唔明,就算你係擺一份工係度搵人做,你出糧,我出力,點解只係我求你,而你無求緊我? 不過職場上不同位置角色哥種「睇你唔起」,唔知點解對某啲人態度就係差啲老奉啲的階級觀念,就係咁普遍。
廣告

About 草 媒

草根媒體 grassmedia09@gmail.com

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d 位部落客按了讚: