炒散師奶雜紀 之四:報稅表要睇清楚 咪俾老細屈自僱

3

故仔:蔡師奶

做師奶,老公賺果份又唔夠洗,個細路又細要照顧,又唔係讀好多書,咁即係時間唔穩定,但又等錢洗,咁會搵到啲咩工呢?就哽係唔謊係薪高糧準福利好啦!所以,炒散,就係我地嘅選擇,亦可以話,唔係一種選擇。炒散真係見盡人生百態,等我蔡師奶係到教精大家,無咁易俾人搵笨!


之三:報稅表要睇清楚 咪俾老細屈自僱

最近有個姐妹,幫同一間公司做promoter做左十幾年啦。個老細呢,就似乎唔算係最衰格嗰隻,唔係,都撈唔到咁耐啦。不過,老細呢種生物,真係無得講人情的,一下話變臉就變臉啦!

話說,咁耐以嚟,老細都認我姐妹係佢員工架,但係,最近老細炒佢,姐妹想追番啲年假大假補水等等,就搞到上勞資審裁處啦。點知,上到庭俾個官鬧到一面屁喎:原來,老細舊年靜靜雞係幫我姐妹報稅時,話佢係自僱。咁你知啦,我地呢啲炒散的,又唔係成日睇文件之人,收到稅單,銀碼啱咪算囉,邊識睇咁多嘢?

唉,搞到個姐妹迫住要同老細和解,應得果份都攞少啲。

日後各位炒散弟兄姐妹,如果你老細仲會幫你報稅,仲有強積金果啲,都要睇清楚,有無俾人屈自僱啦。

廣告

About 草 媒

草根媒體 grassmedia09@gmail.com

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d 位部落客按了讚: