【炒散師奶雜紀】之六  忽然OT忽然CUT  假期開工高峰期要小心

故仔:蔡師奶

做師奶,老公賺果份又唔夠洗,個細路又細要照顧,又唔係讀好多書,咁即係時間唔穩定,但又等錢洗,咁會搵到啲咩工呢?就梗係唔荒係薪高糧準福利好啦!所以,炒散,就係我地嘅選擇,亦可以話,唔係一種選擇。炒散真係見盡人生百態,等我蔡師奶係到教精大家,無咁易俾人搵笨!

最近聖誕新年檔期,都係消費高峰期,我地promoter成日都要開工。但由於好多工都係 whatsapp和facebook上見到有人放出嚟,當個promoter去到番工時,間超市或者請我地間公司已經cut左工,比如係原本講好了上五日工,結果到上工時,個老細忽然減到剩番三日。

 

遇到咁的情形,以我的經驗,最好就係,所有野都要保存紀錄,包括本身見到份工時的條件和內容簡介,上工時的whatsapp內容,有得影相的影相,文字紀錄也不要刪除。雖然之前聽工會講過而家法例對我地呢班零散工保障唔夠,呢個情況都未必追到,但都鼓勵班姐妹同工會反映,一來要等工會做個記錄,提班姐妹要小心有啲成日cut場既公司,二來如果個姐妹想都可以投訴個公司,等公司知道咁做係唔應該同唔合理,搞到我地無啦啦少左幾日人工!

 

又有啲情況,上班時忽然說要加班,但事先無講過的。這種情況,大家當然係有工都想開,但最好,就係同個僱主面對面,用電話whatsapp,叫做有白紙黑字寫低個加班時數和薪金,咁就係最佳保障啦!

 

(如呢期真係遇到忽然CUT工的問題,可找[推廣員及零散工工會]:27904848 或whatsapp 55421515)  

廣告

About 草 媒

草根媒體 grassmedia09@gmail.com

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d 位部落客按了讚: