家有急事!喫飯撐移民家務工庇護中心白逢恩之家


轉自:蘇波榮

問︰白逢恩之家(The Bethune House)係咩黎?同我有咩關係?點解要籌款?

答︰
香港地工時長、生活指數高係人人要面對的情況,而要出外工作同時兼顧家務、家人生活的話,聘請家務工人係越趨普遍嘅選擇。然而,離鄉打工的姐姐們要面困難、危機我地又想像得到嗎?家務移工中介公司濫收中介費用、對家務工在僱主家中受到的不合理對待就手旁觀;本地以至移工家鄉嘅政府,對佢地嘅政策支援乏善足陳,讓家務移工常常受扣糧、工時過長、強制同住以至日常生活中僱主對姐姐們或多或少的監管甚至虐待,早前轟動全城嘅印尼移工Erwiana受虐案更係嚴重例子。

隻身來港嘅家務移工,要轉工或者留港尋求司法制度協助亦非易事。喺政府規定下,移工喺終止合約後兩星期搵唔到新僱主,就要離開香港;要留港處理勞資糾紛案件的話,證件限制底下令移工無法合法打工謀生。白逢恩之家呢間30年嘅民營庇護所,正係為受虐/有勞資糾紛案件在身的家務移工姊妹而設,提供容身之所、物資及精神上的支援,亦提供空間俾移工社群去學習自發互助,活得有尊嚴,促成移工自助組織嘅產生。

可惜佢地今年失去咗一個主要損助者,面臨財政危機。作為一個同樣希望提供空間去促進自主互助嘅場域,素食合作社希望借呢兩晚大家夾的錢略盡綿力協助佢地渡過難關,等受壓逼嘅移工姊妹繼續得到支援。有好野食呢就梗架喇,合作社同白逢恩之家的姊妹將會炮製東南亞菜色以饗各路義氣仔女!約埋朋友來吧!

大紙有雷,神沙無拘。到時見!

有關白逢恩之家嘅報導:
https://wknews.org/node/1688

*兩晚收入扣除成本後捐俾白逢恩之家
**毋須訂座,好似平時咁直接來開檯。如果人多,搭下檯識多個friend都唔錯~

日期: 9/6及30/6晚上

除咗嚟食飯捐錢外,重有以下捐款方法︰
(1)支票抬頭 The Bethune House Migrant Women’s Refuge, Ltd.
,並郵寄至香港中環花園道4-8號聖約翰座堂 ,MFMW Limited。
(2)直接存入恆生銀行帳戶#284-8-241309,The Bethune House Migrant Women’s Refuge, Ltd
(3)親自前往香港中環花園道4-8號聖約翰大教堂MFMW有限公司捐款

如有關於白逄恩之家的疑問,請聯繫:
(1)Edwina(英文)-9488 9044
(2)Johannie/唐小姐(中文)-6306 9599

所有100港元及以上的現金捐贈都可以申請免稅!

[$ 130將支持1位居民一天]
[$1,000可以支持1個受助人一周]
[$3,900能支持1個受助人一個月的開支]
[$500元將為兩所庇護所的所有居民提供一天的住宿]

相關連結:https://m.facebook.com/events/233771730720492/?notif_t=plan_user_invited&notif_id=1528017516179305

廣告

About 草 媒

草根媒體 grassmedia09@gmail.com

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d 位部落客按了讚: