水費一人$1900?疑似田生迫遷租戶?

轉載自:深水埗小學雞

在海壇街租住套房的阿傑,住緊棟樓被田生收購中,成棟樓除左天台外,樓下好多單位都已經賣晒或搬走晒,不同樓層只剩下數戶住客。
套房現時月租二千多元,早幾個月業主賣左單位界田生。附近租金升幅厲害,搬屋煩之餘,各樣按金佣金又要一舊錢。咁阿傑諗住田生每月繼續收佢租,就都繼續住啦。
因為成條走廊剩番阿傑一個人,阿傑就自己畀按金,登記左水費和電費。
最近佢收到第一張水費單,水務處竟然收佢$1913!!!!!水費單雖是一次過收差不多四個月錢(8月9日-12月5日),但平均每月都差不多五百元!
一個人住每月水費收$500,就肯定冇可能啦!
阿傑話,就算之前有兩家人住,水費都唔駛咁貴啦!

阿傑諗番起,之前都好似有一晚聽到附近有水聲,
又試過十一點幾回家,發現有人站在梯間不知在做什麼。於是就諗,水費咁貴,會否和田生有關,例如,田生有其他同一樓層單位鎖匙,會否偷偷開水喉,變相迫遷阿傑?

阿傑已搵左水務處,水務處話有人下星期會上來查,我地都會繼續關心阿傑的情況。

唔知其他街坊有冇遇過同類情況,除左被迫搬走之外,又有冇什麼建議畀阿傑呢?

廣告

About 草 媒

草根媒體 grassmedia09@gmail.com

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d 位部落客按了讚: