臨近新年,依啲新聞/消息真係多一單都嫌多….

深水埗小學鷄

今朝小編出緊地鐡站,見到好多人在出入口站附近圍觀,覺得有異樣。行到出口位,就見到好多警察,有一個在報紙成日見到的綠色三角布帳。証件膠袋入面有對拖鞋。心感不妙…

行過鴨寮街,聽到小販在討論,話「成日瞓係街嗰個死左啊」「成日瞓係押舖門口那個」「哦我成日都見佢瞓喺個度架,有時都唔知佢係瞓咗定點」「我都成日見佢在___街擺地攤」(街名小編唔記得咗,但街坊講時指向北河街、汝洲街方向) 「我都成日幫襯佢架,佢成日執野,成日都執到啲靚野返黎」「我認到對拖鞋,就諗會唔會係佢」。睇住小販就咁樣一句一句把消息傳開…

聽住依啲資訊,小編個腦都浮起一個印象。在押舖對出的那條南昌街公園的過馬路位,時不時都見一個上年紀的叔叔瞓在係度。有幾次經過,小編都有諗…佢會唔會唔醒呢?我點知佢係真係瞓咗?還是出了事?結果今天就真的出事了…

臨近新年,依啲新聞/消息真係多一單都嫌多….

其實這陣窮人、基層、長者死得唔好的新聞真係好多…過勞死、工傷死、橫死街頭…真的太多了…
而諷刺的是,政府對這些都視而不見。民間講退休保障講咗好多年都唔理,依家就話人口老化要cut資源要cut綜援,就連生果金都分咗階級好耐…

小編相信,唔靠政府,小市民都可以透過互助令自己生活過得好一點,特別是在政府無能的時候;但是,有一些關乎更巨大的、結構上的資源分配,包括控制樓價、控制租金、令反壟斷可以真係發生、令人民可以有基本尊嚴生活,都需要一個系統例如政府做一些基本維繫…

 

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d 位部落客按了讚: