勞工組成立半年—打工仔抗爭地圖

【勞工組成立半年—打工仔抗爭地圖】

轉自:勞工組55576486_1159555137537519_5366397950853382144_n.jpg組成立僅半年,抗爭事件未至於多如星數,但重量更重質,且是目前成員們在繁忙工餘的心血付出。我們是一個由打工仔業餘組成的勞工團體,各行各業工人互撐!

希望2019餘下日子,有更多人為自己、為同事發聲,齊心爭取勞工權益。

嚟緊五月一日勞動節,我們將舉辦五一夜遊~~~遲啲會再出詳情俾大家~~記得預留五一夜晚俾我哋呀~~~~~

工人唔係話炒就炒!

一方有難、八方支援!

相關報導:

梨木樹:UL測試助理入職4年11月被炒,追討長期服務金,及要求還一個解僱理由。

(報導連結:https://tinyurl.com/y3by79a8

大埔:浸信會工傷社工不獲續約,並要求道歉及改變機構的工傷政策,目前更有拖糧的刑事調查進行中。

(報導連結:https://tinyurl.com/y6nvfgrr

中環:韋堅信物業估價員入職15年,老闆話炒就炒,bonus追討中。

(報導連結:https://tinyurl.com/yxmpgncf

葵芳:聲援三八婦女節行動

(行動後感:https://tinyurl.com/yyhzdfkt

旺角:北倫敦打比睇波野(夜)

(活動剪影:https://tinyurl.com/y5ljslb8

新蒲崗:與基進報導聯合追討美食旅客拖欠自由記者稿費

(報導連結:https://tinyurl.com/y646fbat

尖沙咀:「被散工」廚師乜都有?追足假期工資、代通知金、遣散費!

(報導連結:https://tinyurl.com/yy3hhn3h

銅鑼灣:年宵回收物資~大把好嘢唔好晒~

(活動剪影:https://tinyurl.com/y62epfe5

觀塘:攝影學徒追討欠薪

(報導連結:https://tinyurl.com/yytnk29t

銅鑼灣:元旦遊行之勞動成果我創造、有錢唔係大撚晒

(行動剪影:https://tinyurl.com/y63phpw5

金鐘:毋忘初衷,雨傘運動928紀念

(發言連結:https://tinyurl.com/yxbmzjhq

天水圍:街工天晴團隊被不公平解散/圍城跑撐天晴

(行動片段:https://tinyurl.com/yyburn8d

如有任何勞工問題,歡迎聯絡勞工組~~

#重溫勞工組半年之旅 #追討 #尊嚴 #行動
#仲有其他行動未寫入去 #比膠超環保行動 #土地房屋行動 #反對削減長者綜援 #工人文化創作 #落區
#五一勞動節 #預留夜晚俾勞工組 #一齊五一夜晚

廣告

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d 位部落客按了讚: