◢ 其實,民主參與究竟係乜? ◤


文:去屆社區組織者培育計劃/霍米高/現浮游成員

話說有朋友介紹我去柯蛋(呢個實習,誤打誤撞又入咗嚟,於是就參加咗睇下到底咩料。

老老實實,義工我都做過唔少,但嚟到柯蛋真係大開眼界。

唔只係講效率,亦唔只係講結果,呢度係講「平等參與」。

特別記得提到有一次分享會,當時其實大家都對決定無乜出聲,但主持人係都要每個人都講野,結果枝咪輪流傳,續個講,搞咗勁耐。初初我會諗:「為乜姐?都無人出聲,快啲決定咪快啲搞掂囉。」但原來呢個經驗對大家都好重要。

平時雖然話開會,一班人都坐埋一齊,但硬係有啲人少講嘢,或者講啲大路嘢,其實都好難比機會大家自己發聲。可能有啲人驚自己係異類,又或者覺得自己低學歷,廢,乜都唔識,唔敢出聲。可能有啲人靠大聲平時話晒事,啲人唔想得罪佢。如果你諗返做project,或者返工開會,斷估你都知咩事。

喺柯蛋,有啲人已經就嚟碩士畢業,好似重會繼續讀上去,有啲人平時做開part time屋企本身都勉勉強強,有啲老一輩字都唔識隻,講野又有口音。但係大家都可以坐埋一齊,啲碩士又無話要點樣點樣先做到,啲草根又可以暢所欲言,成件事真係好神奇,亦都係大家一齊努力先做到。

其實到底咩係民主?一人一票真係最好?多數服從少數,咁少數嗰班又何去何從?呢啲問題諗落都好難諗,做落時,又可能會唔同⋯⋯都係要一路認真諗的問題⋯⋯

[註]: 「柯蛋」為舊區街坊自主促進組的暱稱,取英文簡寫的諧音:odaag (old district autonomy advancement group)

—————————–
社 區 組 織 者 培 育 計 劃 (第四屆)現正招生

計劃詳情┆https://wp.me/p5xEw3-176
報名表格┆https://forms.gle/WvfXNAtzzmYYt7x18
截止日期┆26/5 (日)

廣告

About 草 媒

草根媒體 grassmedia09@gmail.com

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d 位部落客按了讚: