◢ 而家講政治社運,好多人會諗動員而唔係組織… ◤ --去屆社區組織者培育計劃/Franco/全職打工仔

--去屆社區組織者培育計劃/Franco/全職打工仔

學下點樣做組織

而家講政治社運,好多人會諗動員而唔係組織。

有啲人著重動員網軍。靠網絡同媒體炒出知名度,做KOL,最重要係有followers。當有社會議題發生,喺網上up兩句,或者批評其他人做得唔好,咁就當自己做咗野。

有啲人著重動員群眾。以為用自己影響力講一句就可以號召千軍萬馬,到頭來出來嘅群眾冇共同理念同信任基礎,互相指責、一盤散沙。

柯蛋教識我,組織工作唔需要華麗,成功指標亦唔係followers數目。點樣建立群眾基礎?點樣將組織重新放在每個人的聯繫、對居民的尊重?原來已經有排學,我推薦你一齊學。

[編按]: 「柯蛋」為舊區街坊自主促進組的暱稱,源起為其英語字首old district autonomy advancement group (odaag)的譯音,亦寓意生生不息。

—————————–
社 區 組 織 者 培 育 計 劃 (第四屆)現正招生
計劃詳情┆
https://odaaghk.wordpress.com/…/03/19/2019ogranizertranning/
報名表格┆ https://forms.gle/WvfXNAtzzmYYt7x18
截止日期┆26/5 (日), 仲有2日!!!

About 草 媒

草根媒體 grassmedia09@gmail.com

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d 位部落客按了讚: