老細話遲到就全日冇人工,合唔合法?

編按:老老實實,呢啲就係香港嘅勞工法例俾倒我哋打工仔女嘅「保障」啦!不過講真,呢排經歷左咁多嘢,大家都應該明白而家嘅法治同法律對我哋幾咁「有用」㗎啦!大家都知道無視果啲霸權,大家走埋一齊抵抗先有機會。其實都有啲攪工人運動嘅朋友,好努力哋嘗試喺法例唔保障倒啲打工仔女嘅情況下,諗辦法同受打壓嘅朋友一齊去挑戰啲無良老闆,爭取返大家嘅權益嘅。有酈要式者有興趣嘅朋友,搵佢哋傾下啦。勞工組(https://www.facebook.com/workercom/)

如果有人因為交通情況被罷工,老細如果唔出當日的糧,現時法例對勞工真係冇乜保障。老細按你實際缺勤時間扣薪,你都冇佢乎。

不過,如果例如你不論係咪因交通狀況定其他情況遲到,話你遲超過某某時段(如半小時一小時之類),就話要扣你全日人工,就係違反勞工條例,有得追啦。

就算呢個不合理條款寫左喺什麼員工守則,只要和勞工法例相抵觸,都有得追呀!

老老實實,呢啲就係香港嘅勞工法例俾倒我哋打工仔女嘅「保障」啦!不過講真,呢排經歷左咁多嘢,大家都應該明白而家嘅法治同法律對我哋幾咁有用㗎啦!大家都知道無視果啲霸權,大家走埋一齊抵抗先有機會。

其實都有啲攪工人運動嘅朋友,好努力哋嘗試喺法例唔保障倒啲打工仔女嘅情況下,諗辦法同受打壓嘅朋友一齊去挑戰啲無良老闆,爭取返大家嘅權益嘅。有需要者有興趣嘅朋友,搵佢哋傾下啦。
勞工組(https://www.facebook.com/workercom/)

詳情可參考以下附錄。

附錄: 根據勞工法例,僱主只可在下列情況下扣除僱員的工資:

1. 僱員缺勤,但只能扣除實際缺勤時間的工資;

2. 僱員因疏忽或失職而損壞或遺失僱主的貨品、設備或財產,每次只可按值扣除,但以不 超過$ 300 爲限。此外,在這些情況下扣除的工資總額,亦不得超過僱員該工資期所得工資的四分之一;

3. 僱主預支或多付給僱員的工資,可按數扣除,但不得超過僱員該工資期工資的四分之一;

4. 僱主供應給僱員的膳食及住宿費用,可按值扣除;

5. 若僱員以書面提出要求,僱主可在工資中扣除代僱員繳交的退休計劃、公積金計劃、離 職金計劃、醫療福利計劃或儲蓄計劃的供款;

6. 僱主借給僱員的款項,但必須獲得僱員的書面同意;

7. 若僱主在僱員提供所需文件前已支付侍產假薪酬予僱員,但僱員在放取首天侍產假後的 三個月內或離職時仍沒有向僱主提供所需文件,僱主可從僱員工資中扣回已發放的侍產假薪酬;

8. 僱主根據任何法例的規定或獲法例授權,可扣除僱員的工資;

9. 僱主可以根據法院發出的扣押入息令從僱員的工資中扣除僱員尚未支付的贍養費。

僱主須優先扣除上列第(1) 至(8) 項後,才扣除第(9) 項目。除非得到勞工處處長的書面批准,否則各項扣除的工資總額,不得超過僱員在該工資期所得工資的一半(因缺勤及未付贍養費而扣除的薪酬除外)。

About 草 媒

草根媒體 grassmedia09@gmail.com

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d 位部落客按了讚: