2020前深水埗社區公投:不要區議會做大嘥鬼,取消區議會大嘥節日小組

轉自:https://www.facebook.com/coreda.chick/photos/a.196547781079141/566021494131766/

新一屆議會街坊和你監 !
清掃大嘥鬼,還我社區資源!
不要權貴酒會,要街坊墟市社區經濟!
不要無謂門面野,要青年有心社區報!
不要官員聯誼,要街坊集氣!
不要彩旗,要長者牙科、託幼服務等民生野 !

你有無睇過深水埗區議會既宣傳片呢?
無?好正常,因為連蒲左咁耐深水埗既小編都無睇過…但原來拍一條簡單的短片,又唔努力做宣傳搞到無乜人睇,區議會都可以洗左成25萬!!
你有無參加過既深水埗區議會搞既國慶或者新春酒會?
無?好合理,因為呢D酒會只係議員權貴入場圍爐,搞一次就燒左區議會超過10萬。係10萬呀!!!
仲有批俾區內政府部門和組織派員「聯誼」既馬拉松「區議會盃」、國慶喺馬路飄飄下既彩旗同橫額,積積埋埋,原來洗左超過61萬既區議會資源。

個社區咁多野未搞掂,建制派議員竟然淨係掛住飲飽食醉?呢61萬如果可以好好利用,可以資助到關心民主民生既朋友整社區報,可以資助到超過2000個長者睇一次牙,可以資助180個小朋友接受托兒服務,仲可以做多好多好多野!!!

呢隻區議會大嘥鬼,叫「節日慶祝及宣傳工作小組」。仔細睇下活動既合辦機構,仲會發現,其實好多都係建制既友好組織,區議會實行「左手交右手」,以活動為名養飽親組織,濫用區議會資源。

各位生活喺深水埗既絲打巴打,小學雞同街坊開左一個tg channel,希望可以結集所有街坊既力量,向區議會表達我地既不滿同訴求,清掃大嘥鬼,還我社區資源!如果大家都覺得區議會應該取消呢個節日小組 ,就入黎 https://t.me/sspdcmonitor 投票啦!

由於每屆區議會有乜小組都係第一個大會決定, 第一次大會按慣例就一定係一月第一個星期!!所以各絲巴要做就要快手啦!這個社區公投有兩種投票方式,一種是透過telegram,另一種是實體票。我們會將在本星期內盡量邀請黃店加入作票站,請大家陸續留意!

實體投票: 直至2019年12月31日
telegram投票: 直至第一次區議會大會前一晚23:59 (按過往慣例為1月第1個星期內)

tg channel:https://t.me/sspdcmonitor
tg公海:https://t.me/sspdcwatchdiscuss
fb: 深水埗小學雞
@coreda.chick
深水埗絲巴監察區議會討論守則:https://t.me/sspdcmonitor/6

#不要區議會大嘥鬼
#取消區議會節日小組
#和你監
#監察區議會
#社區議事堂
#深水埗區議會
#參與式民主
#由下而上

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.