地盤工會回顧系列.工傷

轉自: 建築地盤職工總會
🔺建築工程以工人的血建成🔺

地盤呢行工傷數字一直都處於偏高,工友返工成日都會話「返工搵命搏」!
但衰就衰在依家勞工處處理工傷個案既程序又保障唔到工人、政府又無監察、罰則又低,完全唔將工人既性命放在眼內。

試過有工友係地盤因為公司無係個大坑加圍欄,工友由兩米跌左落個坑到。事後老闆就叫個工友簽承諾唔追究既同意書,俾返幾日人工個工友就算。工友就搵我地求助,當工會打電話同公司理論既時候,個老闆竟然話:「佢自己鐘意玩Bungy Jump 我無計喎!佢自己跳左落去關我咩事?」個工友工傷後唔單單身體既傷未好返,亦因為工傷個案被公司拖太耐情緒亦受到困擾。呢個只係其中一個個案,每年地盤就係有幾千宗工傷個案,當中有唔少都係被公司拖太耐。

工會除左協助工友處理工傷個案外,亦都提出政策倡議。例如今年政府建議提高罰則,我地亦有提出相關建議。除左建議提高罰則外,我地亦都建議將屢次違反職安條例既承建商應該係承建商名冊除去資格,亦應優化勞工處處理工傷個案既程序!

⚠️工友記得!如果真係不幸工傷的話,有幾樣野要注意!⚠️

1️⃣一定一定一定要報工傷,公司唔報可以自己報
2️⃣唔好應承公司簽任何私下協議話唔追究,簽左神仙都救你唔到!
3️⃣唔好信係勞工處補償科企出面自稱律師行既人話可以幫你一站式追討工傷賠償。千祈唔好信!千祈唔好信!千祈唔好信!
4️⃣工傷個案係好複雜,單單處理方式都唔同!有咩問題即刻搵工會問左先!

#建築工人血淚史
#工傷
#返工搵命搏

———————————-
相關資料:
【建築地盤職工總會就勞工處建議提高職安建罰則之意見書】
http://bit.ly/2F20910

【時事全方位:增加罰則能否有效提升職業安全?】
http://bit.ly/2MzUEux

【外判商涉拖欠工傷補償 工友要求勞工處青協介入事件】
http://bit.ly/2tTvgJz

——————————————
Telegram: @cswgu
Whatsapp: 95858525
熱線:27708668
———————————————
Telegram 頻道: https://t.me/cswguLabourRight
TG光復地盤group: 搵 @cswgu
FB專頁: https://www.facebook.com/cswgu/
網上入會表:https://forms.gle/8eQAjQAftMhA1dFy8

About 草 媒

草根媒體 grassmedia09@gmail.com

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d 位部落客按了讚: