清潔龍阿珍:阿珍有嘢講

轉自: 清潔龍阿珍
82106598_118012863051052_6028049581336428544_o.jpg

【阿珍有嘢講】
昨日放工去街市買餸,撞到個同行,佢好興奮同我講,「嘩我哋今日見到特首呀」。原來,為了「迎接」特首大駕光臨,上頭特登將個地方執到乾乾淨淨企企理理,而且叫工友臨時運走咗部份傢俬同雜物添。我問同行,呢幾個月咁辛苦,特首有冇答應提供防護裝備同增加人手呀?同行話,咁又冇喎,只係送咗包曲奇……
我當堂嬲到火起。呢幾個月警察不斷濫射催淚彈,見示威者就射,見記者又射,甚至明明條街冇人都照射。射到條街污煙瘴氣,然後就要我哋外判清潔工人去執手尾。搞咗幾個月,政府做咗啲乜?就係11月終於出咗一份清理催淚彈殘留物的指引俾外判公司,列明建議配備甚麼裝備去工作。
問題係,平時外判公司提供的裝備,已經時常唔夠啦。外判公司點會願意花錢,去購買日日消耗、$10一個的N95口罩?再講,咁做對外判公司亦唔公平。政府施政錯誤,引發史無前例的示威騷亂及化學污染。呢啲問題,外判公司落價投標時根本不可能預見。政府自己搞出個大頭佛,係咪應該自己負返責任?額外撥款增加人手同埋提供裝備,都係應有之義啦。警察做嘢就full gear,而且搵返1000個退休警察返來幫手;點解清潔工做嘢就no gear,工作量大增都只能硬食呀?(見註釋1)
最後,食環外判清潔工資上升不錯係事實,但具體原因尚待研究。工會朋友同我講,政府最新資料顯示,同樣係新政策新評分制度,但康文外判清潔及食環署外判保安,時薪中位數依然維持在$40水平。其次,房署續約毋須重新招標的問題(見註釋2),尚未解決呀。最後,政府說的工資提升情況,只出現在2019年4月後招標後的新合約,但舊合約並未能夠受惠,因此出現新舊合約存在差別待遇的問題。去年工會及一些議員曾經要求統一新舊合約,但政府當然沒有理會。很遺憾,特首拜訪的垃圾站屬於旺角區(東),而旺角區(東)的潔淨服務合約,係由2018年9月1日開始,為期三年。月薪41萬的林鄭月娥女士,你知道與你握手的清潔工人,她們的人工仍然貼近最低工資嗎?

註釋:
1.2019年11月幾個勞工團體發出聯署聲明,抗議政府齋出指引就當負了責任,但政府當然沒有理會。連結:
https://www.facebook.com/JanitorJ/posts/104920611026944
2.房署續約毋須重新招標,因此不少房署外判清潔工,將遲遲無法受惠於新政策,詳見〈海麗罷工兩周年 低薪問題未解決〉。連結:
https://www.facebook.com/JanitorJ/photos/a.104913261027679/105090391009966/

政府新聞稿:https://www.info.gov.hk/gia/general/202001/08/P2020010800704.htm

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.