「一蚊支援都無」飲食業員工狀況調查

轉自:飲食及酒店業職工總會(職工盟)

請相關業界員工填調查:
https://forms.gle/uJdJhWbSF2bE2Rky7

抗疫基金食物界業有支援
支LLM 呀!!!! 我地食物業界員工係咩都無呀!!!!!

政府食物業界持牌人就可以申請基金啦,
1. 合資格並營運中的普通食肆、水上食肆及工廠食堂持牌人,可獲一次性的20萬元資助。
2. 合資格並營運中的小食食肆、新鮮糧食店、食物製造廠、烘製麵包餅食店及燒味及鹵味店的持牌人,則可獲一次性8萬元資助。

不過,佢只係俾持牌人,無錯持牌人!!!! 政府一定當我地班打工好掂啦!!!
依家飲食業員工俾公司又放無薪假、又停職、又解僱咁!!!
政府依家只係支援老細?!咁我們打工仔咁點算,依家手停口信!
就係政府唔封關,個個無信心出外消費

政府防疫基金詳情:https://bit.ly/39RCMoc

工會建議停工津貼包括:

失業津貼
開工不足津貼
無薪假津貼
強制檢疫津貼

工會想收集飲食員工手足情況,一齊向要求政府都要飲食業員工有援助金。

One comment

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.