都巿集團freelancers追返十幾萬全數

轉自: 勞工組

89963462_1447928565366840_3137967784370110464_o

呢個世道
好多人被拖欠、被剋扣
又有好多人話生意差、無辦法
仲要叫人唔好離地同不切實際
一人讓一步

結果,蝕既好多時係員工
有幾多老闆同人共完患難
會預你共富貴?

打工仔唔追
老闆一百蚊都唔駛俾你
打工仔肯追
十幾萬都追得返!

(事主心聲:挺身而出,記住錯嗰個唔係你自己!💪🏼 希望可以幫到其他苦主。)

勞工組後記:
感謝網民幫手推post
亦感謝事主既努力
freelancers自己肯企出嚟追
先鼓勵到其他freelancers都為自己權益努力
今次事主除咗接受訪問外
亦都有持續不懈咁施壓俾公司
而家追足全數
係多得大家既堅持

背景:
�都巿日報6名freelancers被拖糧,勞工組的追討原文:

感謝媒體關注:�
香港獨立媒體網 報導: https://www.inmediahk.net/node/1071016
香港小巷 HK Alleys 報導: https://www.facebook.com/watch/?v=198113171437209

________________________________________
勞工組係一個由打工仔組成嘅互助小組,專治無良老闆。九月起我哋開始推廣一種冇大台,小組互助嘅罷工基金模式,等成員去抗爭可以冇後顧之憂。
勞工組和你追頻道(Tg): @workercom
公海: t.me/woneizeoi
————————————–

#勞工組 #追討 #freelancers唔等於乜都無 #糧唔係話拖就拖 #唔追就一定無

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.