【 人地救人,林鄭救市 】一如以往係只關心死物

轉自:職工盟

政府抗疫工作失職連連,抗疫不力,病毒大軍壓境令到經濟幾乎停擺,萬一香港打工仔失業點算?無架,失業援助?行業支援?唔好指意香港政府會救人喇 😭

香港政府唔會似得英國丹麥,為左確保所有僱員保得住工作之餘,亦考慮到僱主唔會因為出唔到糧而需要解僱員工,決定未來三個月,只要企業唔裁員,政府就會資助企業員工嘅大部份薪酬。

香港?300億防疫抗疫基金係完全無提供任何收入保障比打工仔,錢比左老闆,老闆都不需要分比員工,就算個別行業,例如保安、地盤,少數資源可以去到工友手上,但錢都只係夠買口罩、消毒用品,同支援收入損失完全談不上有關係。

BTW, 如果等波叔嗰一萬蚊開飯,相信餓死左都未收到支援。

打工仔自救,籌組工會︰http://bit.ly/2IvwBdQ

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.