【五一係咩嚟?慶祝香港落後154年!】

photo_2020-04-27_15-05-58

五一勞動節喺1999年先正式納入爲香港公眾假期,不過9成9香港人都唔知道究竟五一係啲咩,甚至有啲人連五一係「勞動節」都唔知,淨係知道每逢五一,鄰國就會放大假,然後通街都係車仔同喼,行出街都覺得自己會窒息。

 

咁就要由154年前講起。1866年,由馬克思建立嘅世界性工會組織第一國際喺瑞士日內瓦舉行會議,通過好多有關勞工權益的,當中包括八小時工作制。兩年後,1866年5月1號開始,美國各地都有大規模嘅罷工同示威活動,有35萬人參與(當時全美人口大約5000萬),而咁多個城市當中以芝加哥聲勢最大。當然,罷工同示威唔係得一日啦,抗爭並無停止。去到5月3號,芝加哥政府出黑警鎮壓,活生生射死兩人,令到之後嘅抗議更大。翌日,有人(身份不明)向黑警掟炸彈,一次炸死7件,仲有67人受傷。之後黑警開場還擊,射死4人,超過100人受傷。

 

報紙就定性事件係由無政府主義者策劃嘅「暴亂」,黑警就大肆拘捕工會領導人,仲告咗8個人謀殺罪。最黐線在於,有5個人根本無去過現場,完全唔關事。8個人入面,5個判死刑,2個終身監禁,1個坐15年。

 

雖然呢場抗爭係慘敗收場,仲受到血腥鎮壓,但係卻係各國工人一個重要嘅啓發,去爭取八小時工作制同埋其他勞工權益。爲咗紀念美國工人嘅抗爭,1889年7月,第二國際巴黎大會就將每年嘅5月1號定爲國際勞動節,紀念呢次事件。

 

n年後嘅今日,香港,連標準工時都未立法,問你死未?

 

#慶祝香港人有奴性無人性
#慶祝香港人日日OT無補水
#慶祝香港無標準工時
#五一萬歲

About 草 媒

草根媒體 grassmedia09@gmail.com

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d 位部落客按了讚: