【同心抗壓】

今日收到朋友在群組中傳出嘅訊息,睇完之後實在不吐不快。回應之後再諗下,其實俾多啲人知都好。所以希望草根行動媒體可以考慮刊出。

朋友訊息:
「早晨,郵差朋友通知 :大家體諒郵差叔叔工作辛勞的話、可以在6月6日後、直接到各就近郵局取口罩就可以、只要出示身份証、也不需網上登記、如果認同的、請廣傳」

我的回應:
「請代回應各郵務朋友,我作為一個市民會對佢地呢個呼籲有啲介意。

反而,如果係因為佢地嘅管理層淨係識得對政府嘅要求言聽繼從,同在冇適當配套,或增設人手資源下,擠壓佢地完成不合理的任務的話,我絕不介意佢地按章工作,而我可能要過多幾個禮拜,或甚至幾個月先收到政府呢個唔知有冇用嘅 ASTM Level 1 口罩。

再進一步講,如果郵務朋友因不合理的工作要求而進行工業行動,甚至進行罷工來要求「香港郵政」同香港政府「回歸理性,停止暴力擠壓各郵務工友」,而令我要過多半年或更長時間先收到個口罩,我更加唔會介意。

老實講,政府咁鐘意話特事特辦,作為香港最大嘅僱主,要調撥人手去處理同完成呢個一次性嘅「銅心抗疫」任務有幾難?無端端攪啲特務警察出來守門口同行街街派單張,等啲薪高糧準年年加嘅警察唔使做都得啦。咪叫啲得閒無事行商場嘅警察去成立特務郵差去幫手派遞口罩囉。叫佢地每個警區派一隊人出來做好呢份「心繫社會」嘅工囉,佢地又熟路,行 beat 咁行嗟。」

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.