[2020新專欄!]勞法知識無人識?/二/老細話工傷「私底下解決」?

文: 勞非奴

日前收到朋友問:
我有個做地盤的朋友,之前工作時受傷插穿左隻腳,好在冇傷到筋骨,不過依家都休息緊。
佢一開始問老細會唔會報工傷,老細話費事報啦,假期錢醫療費畀足就算啦,咁做工傷個朋友初初都覺得冇乜所謂老細話點就點囉。跟住再過左一段時間,佢老細又話:「算啦,都係報番工傷啦」
咁我都有個疑問:其實點解個老細當初會唔想報工傷?同埋係咪只要老細畀足假期錢、醫療費,就算唔報工傷對個工人都冇乜損失?

勞法知識無人識_

勞非奴:
因為地盤的工業安全紀錄越靚,工傷數字越少,對承建商之後投標政府工程會有幫助,同埋有過工傷紀錄,之後買勞工保險嘅費用都會增加,所以有啲老細會想同工人「私底下解決」,直接賠錢畀工人就算,而唔幫工人報工傷。

係咪只要老細畀足假期錢、醫療費,就算唔報工傷對個工人就冇損失?梗係唔係啦!

首先,作為工人要知,法例上對工傷的保障唔只假期錢、醫療費,仲有判傷錢同疏忽賠償:
一)工傷病假錢—即係工傷病假期間工人可以有五分之四人工
二)醫療費—除左每日上限 $370實報實銷嘅門診或住院費用外,仲包括長期照顧費、義肢費用同埋義肢維修費。
三)判傷錢—全名「永久喪失賺取收入能力補償」,當工友傷勢穩定,勞工處會安排「判傷」評估工傷或職業病對僱員工作方面造成的永久影響。工友可得的補償金額視乎年齡、每月收入及傷勢而定,比較年輕的工友,如40歲以下的工友會得到較高補償金額。

四)疏忽賠償—如工傷的過程中牽涉到第三者(包括僱主、工具生產商等)的錯誤和疏忽導致,如工具設備不足或失修等,有機會可民事追討疏忽賠償。 

 

如果萬一工傷工友答應老細「私底下解決」,甚至簽署左「不再追究協議書」之類,萬一傷勢有什麼變化或手尾,就很可能會追不回上述各項的權益補障喇。

 

另一樣工友可能很擔心的,是老細唔想報工傷又堅持要報,老細會否一怒之下解僱工友?
如果工友因工傷受傷而被解僱(在未有達成工傷協議或補償評估証明書未發出之前)或在有薪病假期間被解僱,都屬於不合法解僱,勞資審裁處如認為復職是恰當及切實可行,可以無須先取得僱主的同意,就作出復職命令。
若僱主拒絕執行復職令,則須向僱員支付終止僱傭金(按比例計算的長期服務金);不超過15萬元的額外補償金;以及僱員月薪三倍的額外款項,上限為7.25萬元。
咁都應有一定阻嚇性令老細唔會一怒之下就解僱工傷工友。

當然如果整個工傷階段完結後,工友會否被老細解僱,如上一篇的最尾部份所言,現時的法例都基本上是毫無保障啦…..

延伸閱讀:
僱員補償條例簡介|勞工處
https://www.labour.gov.hk/tc/public/pdf/ecd/pco360.pdf

===============
勞非奴語:
作為勞工團體前員工,接觸過大量勞法個案/查詢,經常覺得勞法知識應該列入中學必修課。

至少確保畢業後的打工仔女不會被老闆呃,連老闆犯左法都唔知地逆來順受。
大家有何勞法疑難,歡迎FB PM或留言查詢 (請註明:勞法查詢)。

====================================
[草根.行動.媒體]

網頁:https://grassmediaction.wordpress.com

臉書:https://www.facebook.com/grassmediaction

telegram channel: https://t.me/actionofgrassmedia

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.