強制隔離或檢疫,老細可唔可以剋扣工資?

轉自:職工盟

強制隔離或檢疫,老細可唔可以剋扣工資?

香港確診個案數字急升,好多打工仔被要求隔離或檢疫,到底有乜保障?

按《僱傭條例》規定,如果當事人因為染病而請假,不論確診與否,只要領有醫生紙證明放病假連續4天或以上,便可視作有薪病假,獲發80%正常工資。

如果當事人其實沒有病徵,但被界定為緊密接觸者,被政府勒令強制檢疫而返唔到工,喺現行法例下,就無規定僱主必須支付薪金。現行法例未有提供「有薪檢疫假」,存在不少漏洞。

但如果唔係政府強制要求,而係公司主動提出隔離或檢疫,當事人因此被迫暫停上班或要在家工作,則責任在資方身上,期間老細仍然要向月薪員工支付正常工資。

老細亦唔可以隨意扣減被隔離員工嘅有薪年假,因為按法例規定,放取年假須14日前以書面通知僱員,唔係老細話放就放架!

勞工熱線:27708668

#抗疫勞法知識 #提防趁炎打劫 #知多啲唔好俾人呃

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.