咁都仲唔肯搞失業援助金,政府仲有無人性㗎?

轉自:職工盟

失業率升至6.2%,破15年來最高位,失業人士增加到24萬人,眼見失業問題愈嚟愈惡化,政府仍然鐵石心腸,死都唔肯搞失業援助金。

勞福局局長羅致光早前曾公開表示,話設立母須經濟審查嘅失業援助金係過份樂觀。計我話,你仲期望個政府有番少少人性都真係已經過份樂觀咗。敢問羅致光局長,點解政府可以豪花超過800億推保就業計劃,申請嘅企業不論賺蝕,唔駛審查,通通可獲政府補貼,咁樣唔係雙重標準係咩?

財團企業隨時拎政府補貼一千幾百萬,有啲甚至去到億億聲,但對於果啲彷徨無助嘅失業工人,政府就要用最嚴苛嘅「失業綜援」去查你家宅,唔單止要審查所有個人資產,仲連你供開果份保險單都唔會放過。

眼見疫情急速反彈,失業情況短期內都好難好轉,要搵工做難過登天,政府再唔盡快搞失業授助金,等同睇住工人跌落懸崖深淵,政府就翹埋雙手見死不救。

對財團老闆可以慷慨解囊,對失業工人就刻薄成性,聽到呢個政府再講乜乜關顧弱勢乜乜心繫基層,真係難聽個粗口!

#闊佬老細
#刻薄工人
#雙重標準
#失業援助金係常識
#IQ博士係咪讀屎片

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.