防疫怪談

文:林紫蘇

今日在家工作聽到張建宗答記者,我呢啲脾氣咁好的人都真嬲!

政府話周三起全日禁堂食,同時限聚二人,仲有全天候在室內外都要戴口罩否則犯法。

於是記者問,食煙和無得番寫字樓食飯的人點算?
問食煙,我都估到食煙實無得豁免。但食飯!!!大佬!食飯呀!!張官的答法得兩點:1)大家都係盡量番寫字樓食啦(你有無聽人講野呀張官!);2)郊野公園果啲,大家盡量保持環境清潔唔好亂丟啦……

郊野公園?

郊野公園?

郊野公園?!!!


張官個腦真係諗唔到,唔知道,唔認知,世上有好多「無得番寫字樓食飯」的人!!

建築工人?晚上修路掘路的路政署工人?行街推鎖員?速遞工友?清潔工?街站寬頻人?送貨員?送外賣員?在超市/百貨公司工作的外判推廣員?……

這些人不是人嗎?


同個做倉務的基層工友傾偈,佢話:「平時佢地出面做野已經夠辛酸,而家仲要迫排隊買外賣,買完仲要搵地方食!而家全世界都要買外賣,你估要排幾耐?食飯時間得60分鐘,攪得來都可能無左30分鐘仲有大家都知香港街道咩環境,邊有咁多地方比你出面食飯?周街都係人同車,又熱,來緊又成個星期都有雨落… 我真係想像唔到會點!」


同香港婦女勞工協會的幹事傾偈,佢就嘆,其實清潔工一早就狀況好很差:「清潔工的晚餐好早就無堂食,而且夜更大多自攜飯盒。至於廁所清潔,因編更時間5-11時,本就無食飯時間!本來食飯時間都要好似偷番嚟咁!工友都慣在街食或自備午餐。一來7點開工,到11點午餐,很多餐廳未有午餐。二來貴,三來無得換制服著住去食會引人誤會「偷懶」。是有清潔工人去快餐食飯,但人數相對不多。」
是的,好早已聽過做廁所的清潔工好多係廁所到食,咁唔知對阿局長嚟講,係廁所食係咪好過係街食呢?
不過,女工會的幹事再補充到一個大家難些想像的工種:「反而,零售業最嚴重。基本上好多超市和百貨公司都規定她們企足成日,本來,午餐就是坐下來抖抖腳的時候。而家要花時間去輪外賣,超市和百貨公司又唔俾你帶回去食,又唔知去邊度食,又要趕回去開工,一遲到就俾超市百貨炸形,等陣唔好彩連份工都無埋。

好多推廣員(promoter)係散工,好多係由品牌公司或中介公司判去百貨公司或超市工作,因為她們不是百貨或超市的正式員工,於是就被當成二等員工,就算有有休息室都唔俾呢啲零散工使用,也不可叫外賣回來,更不可在店內飲食…...]

速遞工友就話:「冇得堂食,大家街食,聚集,傳播力度仲勁。不如宣佈停工!做速遞好趕時間,無可能等外賣,如果揾唔到食飯地方,就寧願唔食。一係買飽,一邊工作一邊食。結果無論係唔食,或者是邊做邊食,都會搞到身體好辛苦,就算唔中肺炎,都會患病。」

一位曾在中環做文職的朋友,更感嘆:「文職一樣唔好受,中環本身lunch時間都迫死人。而家如果全民等外賣,真係令人可以好趕時間,果時中環返工成日都要搵地方食飯,因為好多餐廳都滿晒人,搵得黎,都用左廿幾分鐘……其實我心好唔舒服,真係玩死打工仔!你諗下,由你踏出公司門口,落到樓下,到等外賣,到你真係可以搵到地方食飯,前後係用左幾多時間? 而家連煙都唔食得,有幾多人係等lunch果段時間食煙,先叫做可以放鬆下個人。

講真,就算有寫字樓番都好啦,政府唔強制僱主俾人在家工作,大家係寫字樓到一齊除口罩同時間食飯,咁同堂食有乜分別?

嗱老老實實,呢個張官真係唔做功課,睇番條例599I,飲食係可以做作除口罩的合理辯解,就算公眾地方食飯,都應該係唔犯法,咁答咪得囉!又唔做功課,又要展現官的腦裡面無打工群眾,之前打擊政敵時就話人地阻住打工仔女搵食,真係…….或者心地唔好的人蠢啲好,起碼你知佢欺壓你……


以家全部堂食禁哂,實有大把食肆結業,大把人失業,咁點解政府又唔強制今個月所有舖戶業主唔收租或減租?堂食全禁之後,一定有更大量更離譜的無薪假,之前就有富臨刻薄工友趁機想走法律罅踢走唔聽話的工友,咁政府點確保呢啲人的勞工權益?

仲有仲有,雖然以家政府唔夠膽叫移民家務工唔好放假,但如果僱主唔俾放假,政府有咩措施協助呢啲工友?有咩措施保障移民家務工得到最少的合法假期?都已經唔問她們在疫情期間清潔家居方面的工作量一定大增,OT有無得補都成好大的疑問啦!

然後又聽到張建宗話叫人連出街買餸都要少啲!痴線!你知唔知,好多住劏房的人,屋企根本無位買定幾日的餸係到?唔買餸食風呀!?

~~~~~~
筆者在網上都見到網民嘲笑政府離地之圖,貼出以大家欣賞下:

====================================

[草根.行動.媒體]
網頁:https://grassmediaction.wordpress.com
臉書:https://www.facebook.com/grassmediaction
telegram channel: https://t.me/actionofgrassmedia

 

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.