事主投稿:葵芳1+1廚房最新騙局

轉自:勞工組

116049309_1565240876968941_2578969558254614300_o

以下事主投稿:

1+1廚房係moovup 出招聘廣告,時薪包外賣,$40每小時

#唔肯比番份合約員工
我去應徵,咁個負責人蔡小姐同我簽合約,簽完佢就立即拎走,我想要番份副本,佢話唔比得員工!連影都唔比我影底!咁我諗住做兼職,每日做4個鐘,應該都無咩問題就無再要求。

#不人道嘅工作條件
我工作時間內,唔俾我飲水,話要用盡我,仲要我幫佢哋送外賣,正係番左兩日就搞到肌肉勞損,負責人蔡小姐對人更加唔禮貌,佢冇尊重個員工!

#假自僱 #4118陷阱
蔡小組又成日話我哋係自僱人士,咩都無,番工無自由都叫自僱人士!? 佢只係走法律罅,每日安排我番4個鐘,令到我每星期唔足18個鐘,無大假同法定假期,但係我好明顯都係一個僱員!

#番唔夠三日無糧出
最離譜嘅係,當我話唔做,叫佢出糧,佢話合約寫明做唔夠三日係無糧出,呢一刻我明白點解佢唔肯比番份合約員工!原來佢地係用呢個手法呃人!

我做咗兩日,每日4個鐘,40*4*2=320蚊,請 1+1廚房 立即找數!

我唔排除去勞工處要求刑追究!
欠薪係刑事,可以坐監!

各位網民千祈唔好幫襯呢間黑店!

———————
小篇提下啲無良僱主,根據僱傭條例第70條:

1. 「僱傭合約的任何條款,如看來使本條例賦予僱員的任何權利、利益或保障終絕或減少,即屬無效。」

你唔好寫話要做夠50年先有糧出!
寫埋要50年通知期呀笨!

2. 你想人手足夠,就善待員工!
一個月内,無需通知期,係人都知!
少一個人間公司運作唔到?咁應該要出埋股份去留住啦!

1+1廚房 #欠薪 #刑事 #無合理辨解 #無良僱主 #有汗出無糧出

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.