【通利事件 – 和你追糧,我很愉快】

轉自: 勞工組


話說通利琴行係2020年2月4日,即日遣散左成個燈光、音響部門,有兩位員分別因爲平均工資計錯,引致大部分法定權益都出少咗糧,同埋做咗23年,紅日番足工都無安排過法定假日補假!

喺3月份,平均工資果位手足已經得到補償(下文有連結)

而23年無補假果位手足都係7月份拎番錢!

由勞工處唔開,到追得番條數,前後經過約半年!

勞工組同兩位事主由接到求助到今時今日都素未謀面,係呢半年來幾個麻甩佬係電話同whatsapp 來來往往,不時夜晚收工再三人/多人會議,面對唔識嘅法例野(裁判官條例)就分頭去問人,搵人幫手,我哋追緊嘅已經唔止係錢!

事主做左23年,從未諗過自己成為勞資糾紛主角,由去勞工處落案、出席調解會、質問勞工處主任、刑事調查錄取口供、整合證據、研究勞工法例、再到寫信比勞工處長要求刑事跟進⋯⋯

一切都係為左打工仔嘅尊嚴同埋公義!

無奈某啲刑責係有追溯期,我哋唯有被逼停底⋯亦都感受到勞工處連執法部門嘅能力都有限!到底無良僱主/HR可以由誰去懲治?

就算法律程序比佢哋僥倖過關,只要打工仔團結,一樣都可以做到啲嘢!

呢個就係要幫襯黃店,發展黃色經濟嘅原因之一(因為黃色總會比藍色有良知,亦都希望黃店可以做好勞工權益)

最後,勞工組呼籲各位唔好比時間僱主,無良僱主係唔會領情,最後只會損害自己權益⋯⋯

以下係事主心聲:

我覺得,如果大家工友對勞工法例有所懷疑,一定要挺身而出、勇往直前地挑戰嗰啲權貴公司嘅所作所為!

我相信人在做、天在看,正義一定會勝利,(最緊要搵人幫,會與你們同路面對勞工法例的挑戰。)

一定要企出嚟,面對挑戰,如果唔企出嚟的話,就一定冇希望,企出嚟起碼仲有一絲希望,所以各位工友一定加油💪🏻

#工人唔係話炒就炒
#勞工組 #通利琴行 #無良HR
#平均工資713 #法定假日薪酬 #另定假日 #補假

————————-
通利相關文章:
通利琴行裁咗成個工程部
https://www.facebook.com/workercom/posts/1458646294295067
要求勞工處停止選擇性執法 – 刑事執法到底
https://www.facebook.com/workercom/posts/1484281331731563
通利琴行人力資源部隻手遮天
https://www.facebook.com/workercom/posts/1496693790490317
通利琴行-最新報告-平均工資追到啦!
https://www.facebook.com/workercom/posts/1529307690562260

————————-
勞法篇:
老闆想你自動辭職? – 辭職與解僱之間有什麼分別呢?
https://bit.ly/3hangrQ
老闆話出糧打8折 – 何為變相解僱?
https://bit.ly/2AfAIu8
抗疫勞法 – Q&A
https://bit.ly/3f5mvyy
抗疫勞法 – 無薪無法
https://bit.ly/3hhEYtC
四招拆解無良老闆拒絕提供工作證明
https://bit.ly/2XSNEic

————————-
勞工組和你追頻道
Tg : @workercom
公海: t.me/woneizeoi

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.