【Bauhaus員工尋人:勞工處處長陳嘉信去咗邊?】

轉自:職工盟

Bauhaus 尅扣被負鐘員工薪金,至今未見有負責人出嚟作任何交代,一直龜縮唔露面唔講嘢,但就「好積極」咁逃避苦主,連fb個official page都刪除埋(係,唔單止刪留言,係成個page都刪除咗),等員工唔可以再留言控訴,真係令人嘆為觀止!

不過無論個老細點衰點無恥都好,如果無香港奴工處完美配合,佢地壓榨員工嘅手段都唔可能咁猖獗。

有個Bauhaus員工同我地講,勞工處喺疫情期間無開門,咁佢唯有打去1823條熱線查詢,對方嘅回答竟然係:「勞工法例無寫明有負鐘,但亦無寫明唔可以負鐘扣人工。」

嘩,呢啲說話真係難聽過粗口!無寫明唔准做,咁你奴工處就由得啲無良僱主亂咁嚟啦喎?

更何況呢個講法係完全曲解咗法例,按照《僱傭條例》第32條「扣除工資的限制」清楚列明只有9種情況下(包括缺勤、損壞貨品、借糧、預支薪金等),先可以容許僱主在一定限制下扣除員工薪金。法例條文寫得清清楚楚,「除按照本條例規定外,僱主不得從僱員的工資(或到期付給僱員的任何其他款項)中扣除任何款項」(引自法例原文)。「被負鐘」既然唔係以上任何一種情況,僱主以此尅扣薪金,即屬違法,最高刑罰可罰款10萬元及監禁1年。

既然已有法例清楚規定,勞工處幾時先會作出檢控,將個無良僱主繩之於法呢?勞工處處長陳嘉信係咪放緊佢嘅Long Vacation?定係繼續Work From Home?高官返緊工定放緊假,我地小市民真係分唔到囉。

陳處長咪再打官腔叫人去勞工處求助啦,既然已知道成間公司都行緊負鐘扣薪扣假,咁點解唔係勞工處主動派人去巡查Bauhaus全港19間分店,反而要員工打1823仲要隨時俾人老點呢?

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.