【Bauhaus前員工取回被扣負鐘錢】

轉自:職工盟

一位Bauhaus前員工Chris話俾我地知,日前終於收到勞工處來電,話bauhaus願意賠番啲負鐘錢俾佢,現已取回被扣薪金。

不少曾聯絡我地嘅員工亦表示,已收到公司寫字樓電話,通知佢地下星期上去拎支票。如有被扣負鐘錢員工未收通知,可聯絡我地了解。

雖然員工嘅聲討行動終令資方作出讓步,但只限賠錢俾被扣薪嘅離職員工,對於現職員工而言,佢地仍然要孭住條負鐘數,被迫以無償OT還債。我地呼籲bauhaus現職員工齊集力量,全力抗對,要繼續向不公義說不!

今次Bauhaus負鐘扣薪事件,最初係因為員工集體轟炸Bauhaus嘅官方專頁,不斷留言控訴,並且tag埋職工盟,先至揭發原來咁大間上市公司都用呢啲嗱渣手段剝削員工。

前員工Chris係喺職工盟專頁出咗post [Bauhaus焗員工每月負鐘尅扣薪金假期]之後pm我地,話自己去咗勞工處追討,喺調解會議資方代表不單拒絕賠償,仲老屈員工同意負鐘扣薪。佢同我地傾完之後,好主動咁聯絡咗10多位嚟自多間分店嘅前同事,又開設追數群組add人入去,鼓勵佢地要拎番自己啲血汗錢。

被問到點解咁落力幫同事,Chris話「如果個個怕麻煩,就會縱容咗啲無良老闆,唔係話幾多錢嘅問題,而係原則問題!」

Chris仲寄語同事們「希望大家日後都有呢份勇氣,如果唔係去到第二度又有機會比人壓搾。」

只要有人願意踏出第一步,將沉默打破,就係帶嚟改變嘅開始。我地出post揭發事件後,有大量市民留言關注,並表明以消費者身份抵制黑心企業,好多已離職及在職員工亦相繼pm我地,提供更多資訊,我地隨即出信俾勞工處要求部門執法(唔踢唔郁),並聯絡員工接受傳媒訪問。

我雖勢弱言輕,決不虛作無聲。呢個係過去一年香港人學到最重要嘅嘢,無論去到邊,我地都要繼續貫徹落去。

相關報導:
【Bauhaus員工尋人:勞工處處長陳嘉信去咗邊?】
https://wp.me/p2HdPx-5Yc

【Bauhaus焗員工每月「負鐘」尅扣薪金假期】
https://wp.me/p2HdPx-5Xx

原文:https://www.facebook.com/HKCTU/photos/a.176347809072167/4526821790691392/

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.