專欄~[R爆黃藍綠]/二/黃仔仔出走要住家長屋 黃媽媽哭訴被屈藍 admin R爆頭?


R爆黃藍綠之說在前頭:


這年來我們都聽到不少故事,好多都不能簡單以立場回應,我們都很想知道,不同社會位置的人,會怎樣回應這個問題?每個月的處境題,我們都會不記名地邀請兩至三位人士回應。我們希望創造一個平台,讓大家的想法在此進行交流。
同時,必須澄清,R爆頭處境的故事,全乃根據不同人的故事重新組合,故如有雷同,實屬巧合,與不巧合,之外…


R爆頭處境題二:
如果你係支援平台admin:仔女離家搵家長屋   黃媽媽TG找你哭訴被屈藍  咁點搞好?

某網上平台平時專做支援手足的工作,有日admin收到一個典型的中學生求助個案,話屋企人好藍,日日壓迫佢,佢要出嚟住。中學生情緒非常不穩定,admin擔心他再留在家中就會出問題,於是admin就馬上為佢聯絡家長屋,並接左佢出嚟住。一日後,有個女人搵admin自稱是該名中學生的阿媽,搵呢個admin,大聲哭訴:「我邊係藍呀!!我只係叫佢搵多啲時間讀下書,唔好成日掛住出去啫,我都無唔准佢出去!我都有捐錢俾基金資助抗爭呀!69,612果啲我都有遊行架,遊行果啲我成日去架,有無搞錯呀屈我藍!你快啲幫我搵番個仔番嚟啦!」

R爆頭處境題:如果你是這個平台admin,你會怎樣做呢?你是基於什麼想法而做這個判斷呢?

 

甲:某深黃中學老師
有關個中學生:
查實呢,呢位admin是否衝動左少少……?

學生話要離家出走,尤其係中學生,係可以安排佢搵家長屋嘅,不過,最好同佢傾多兩句,了解多少少佢同家長嘅情況,了解吓係咪非走不可;搞得唔好,啲家長覺得自己仔女真係畀人洗腦,嫌隙更大!不單止破壞關係,搞到藍嘅更藍,淺黃嘅嘅又易變藍,唔化算!

如果個學生未夠18歲,家長會唔會話個admin拐帶呢?都係了解咗情況,掌握多啲具體嘅關係,然後先至行動,咁樣會保障大家多啲。

咁咩情況會判斷個仔女非走不可呢?這是因人而異,最主要睇個仔女和父母個不能溝通的程度,如果去到以下兩種情況,

1.任何一方面完全唔想同對方有任何形式嘅交談或者接觸;

2.媽媽完全封鎖或放棄仔女的生活需要

 

咁咩情況係覺得佢地仲可以傾下:

唔係上面兩種情況,其實都可以傾下;

仔女要明白要父母改變觀念較為難,但係又唔係唔得,我哋自己都要學習,學習一個諗法:

「抗爭要由身邊開始」。試下理解父母嘅諗法,又俾佢哋又了解下自己嘅諗法;唔好咁輕易畀父母表面嘅責罵或者依依哦哦激親,佢哋成日口不對心。有啲野父母做得好的,可都可學習讚下佢地。

 

唔易做,不過試下啦,既然衝衝子都做得到囉,咁呢樣都應該可以試下啫?

 

我會唔會太理想化呢?

不過,人一世物一世,咩都試下啦,無壞嘅!

仲有一種可能:如果呢個學生係藍營臥底,(咪話冇可能!雖然我冇見過咁嘅case,

不過有都唔奇呀,有錢使得鬼推磨,所以我哋做得謹慎啲,冇壞嘅,而家係真抗爭,唔係遊戲,prepare for the worst係應該,查清楚無壞)就咁接個仔女去家長屋,會影響埋家長屋嘅家長,同入面嘅其他手足……

有關個家長:
至於,一日之後家長搵到admin,咁第一樣,一定要讚下個家長:唔了解個仔女都唔會咁快識得搵到個啱的admin嘅聯絡啦係咪?又要識Telegram, 仲要識得去邊個頻道搵。

跟住一定要聽多啲呢位家長講嘅情況,俾佢舒緩下心情先啦;

最重要嘅都係:俾佢哋媽媽同個仔女好好溝通下啦。咁點樣做好呢,建議個admin可以搵專業人士幫手,可以分別同媽媽同仔女傾下佢哋問題係邊度,共同闗注嘅又係咩嘢,然後做類似復和會議,唔好有淨係得佢哋兩個喺度講,有人帶下佢哋做有效嘅溝通係好緊要嘅。

我自己就覺得可以試下同個仔女傾:

1)阿媽肯搵個admin,已經唔係簡單嘅事;

2)阿媽肯話自己唔係藍,又肯去遊行,唔係必然嘅事;

3)咁樣嘅家長,已經比好多屋企好好多;

4)要抗爭成功,拉攏屋企人喺同一陣線係好重要!!

我覺得,媽媽同個仔女都要明白至少幾樣嘢:

 

1。政治光譜:深黃淺黃都係黃,唔好割蓆啦……

2。遠景願景:著眼現在,著眼未來,著眼目前抗爭,著眼裝備好讀好書再抗爭,其實根本矛盾,要明白:當下重要,但路漫漫……

3。與家人齊上齊落,這樣的抗爭才愉快!

————————————————————————–
乙: 某後援平台admin
有關中學生的部份:
我就好少見到啲親生家長,不如,覺得如果家長都同情運動係可以有共同基礎去傾下的。
大原則都係,了解下佢地的故事,佢地雙方可以傾到偈的狀態,搵個切入點。

其實,要接走一個未成年的人,是在行使好大的權力,以我的風格嚟講,就會覺得咁做是介入得太厲害。我自己的底線是,除非佢屋企人係身體上對佢施行暴力,那麼我就會想法子接走他,又或者,是親生家𠩐會篤灰報警果啲,但如果係後者,即使我地唔接,個仔女自己都會走。

但有更多虐待的個案不是身體暴力,而是生活資源的切斷,例如不給零用錢,不交學費,不交補習費,或者不煮飯給他吃,又或者以各種方式不讓他出門口,情緒勒索,精神虐待,等等。

如果仔女求救,我會先看看手頭上有沒有資源可以接他走。但我覺得我有責任要告訴他,
離家出走,當然是因為好嬲,明白,但核心的結果是,出左嚟會好堪坷,可能要去好差的環境,可能是板間房床位,或要流浪街頭。要諗清楚,是否真的想和父母決裂?對,去年當時的資源是很多,但沒有多到這種地步可以永遠接走任何一個仔女。如果說,只是出來住幾日,應該還可以,但如果是數周,就要思考生活費,2-3個月以上,更困難,好難有那麼幸運有個家長可以接濟你咁耐。我們有見過有些小朋友,不是很懂得找資源那些,離家出走後,因為無錢,是住在那些$80一晚的床位,而且因為無錢,可能住一晚床位,住兩晚街邊。這時剛巧讓我們碰上了,才找到資源幫他。

咁無法接觸個親生家長,都係試下同個細路傾下,找啲即時的支援俾佢,以當時的資源來說,有好多抗爭中的「家長」會可以付出很多,有幫手交學費的,有飯卷,也有即時支援。如果不是被親生家長身體上施暴的話,有抗爭中的家長支援,學費,吃飯,都暫時不成問題的。
關於個案中的中學生,雖然他媽媽自稱黃,但我都能明白個細路的心情。因為阿媽和阿仔的黃是可以差很遠的,例如,媽媽會覺得想仔女快啲離開現場,安全;對阿仔來講,安全就係掟火魔,有隊友先最安全,齊上齊落最安全最美好。又或者最近講立法會選舉,啲老一輩都講緊選功能組別,但唔少後生已經不會提選舉。我都試過有在後生過我的手足面前話,其實其他家長都有付出好多野,我見過大學學費都有人捐,從未見過捐款人托手㬹,但我就有人鬧話唔好再叫果啲人「金主」,話果啲人買野就話黃,淨係識得課金,唔係手足唔係自己人,我話人地都有個角色啫,我都覺得好無奈。不過亦有啲仔女,對住果啲唔係自己親生的家長的資助,表示過好大好大的感激。

不過,無論如何,我都係鼓勵,既然媽媽都係黃,試下找找對話的共同基礎,好多現實問題,唔係你走出嚟就解決。
________________________
關於媽媽的部份:
如果個媽媽真係嚟搵我,都係睇下佢的表達方法啦,雖然有時就算媽媽表達到阿仔都仲係反感的都會有。咁就建議,親生家長,唔好講以下:
1)唔好叫佢離開現場,首先係,其實你叫都唔會走啦。而且,唔叫佢走,係一種信任前線手足有be water 的決策能力。叫佢離開現場,你就係講緊你唔相信佢有能力安全番嚟同分寸。他們在現場,係最清楚。我地在冷氣房,無法完全明白現場。你做阿爸阿媽的就唔好再追魂CALL啦,仲叫人地報地點,咁危險!哽係唔睬你啦!
2)千萬唔可以篤灰,報警,不過黃的媽媽就應該唔會。
3)最難聽係,用啲好港豬好自私犬儒的方式,叫個仔唔好再搞唔好再出去,叫人地乜都唔好搞只理自己安全,係完全無理過年青人在外,都是想個社會好,想有個公義一點的社會,你卻完全否定了這個意願的可能性,否定這個價值的發生,那就無得對話。咁既你你100% 否定我,我就100%反抗你囉。好容易會咁。
4)唔好情緒勒索,唔好講啲咩你出去你就以後唔好番嚟。
5)如果你係黃,就唔好唔俾佢出去。一個前線,出唔到去,在直播見到手足被打被拘捕,是一種心靈折磨,有時見他們在channel寫野訴苦,甚至有人有自殺的念頭。

咁如果真係真係好擔心,其實都無乜法子,全香港人都好擔心啦,擔心無法避免,但都覺得做親生家長的,可以試試,也做抗爭中的家長,這樣可能會舒暢一些吧。你不一定要去前線,也可以是後勤和安全的地域,譬如有車的家長可以出車;了解清楚法律知識,知道保釋怎樣做;學習一下使用telegram,掌握一下情報及現場有不同的角色。為何那些後生會信任我們這些哥哥姐姐,是因為我們緊接事件的脈搏。例如,現場的人並非全是第一排的勇武,勇武也有分很多級的,第十排那些都好接近和理非啦,又或者,如果去做哨的,根本不會做任何犯法的事,是很安全的。如果你聽到仔女說出去做哨,你已經不用擔心吧?
講來講去,做父母都是要了解細路喜歡什麼,才有對話的基礎,否則個細路覺得你零知識,跟你講也是嘥氣,就絕對不會跟你對話了。
=======================================

[草根.行動.媒體]

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.