日日爆:【等呢餐飯,我捱左兩年】

轉自:DayDayExplode日日爆

文: 請為社會上說不了話的人出聲


我的姊姊是中度智障。等了十幾年,今年終於等到宿位。
我是幸運的一位,原因係我家仲有資源去照顧姊姊,但其實六年前我媽入了醫院幾個月,爸有腦退化,我當時剛剛出黎社會打拼,一時之間我要照顧三個。我問社署有沒有方法幫姊姊有一個宿位,佢話政府資助的要再等多十年。佢地完全沒有人為佢地爭取。等咁多年,好多家庭都負擔不了。
社署條友仲叫我安排姊入私家,就是因為私家的信唔過我才需要等。姊姊佢係不懂得保護自己的,要將她放在私家,如果遇到好似幾年前有間私家的宿舍長性侵犯佢地果位,咁點算。呢個政府不知所謂。
社署點解咁多年都好多社福設施唔夠,正正係呢廿年的政策係唔會搵一個獨立的地土去建設施,而係在房屋署新建的公屋搵啲地方做。但近年都冇地,新的屋邨少左咁多,哪裏會有地方安排佢哋,係俾單位都俾老人中心啦,不會令社會有大回響嘛。好慘,我年年都會在施政報告諮詢期入呢個增加宿位建議,不過沒有人去回應。
少宿位到一個程度,係我知道有一位伯伯與他中度智障的仔相依為命,住柴灣,等左十幾年,派到去元朗的宿舍。伯伯行動不便,但知道有個位俾阿仔有人照顧佢終老,都要接受。好慘。
圖︰呢餐飯係我捱左兩年,由媽媽倒下行不了,到兩年來再次走得到後的第一餐。爸爸在呢段時間有時會問我:「阿女,可唔可以食少餐水餃」(因為我太忙只可以煮最快完成的)
*******************************
版主CM︰
1) 明報今日都有報道,根據社署資料,截至2020年7月31日,嚴重弱智人士宿舍平均輪候160.5個月;中度弱智人士宿舍平均輪候144.3個月;嚴重殘疾人士護理院平均輪候68.4個月…….
(資料來源︰t.ly/aToy)
2) 見到事主話,年年在施政報告都提出要增建宿位,但政府都唔回應。版主老公其實之前喺「土地大辯論」諮詢會上都有追問社福土地去咗邊,原來政府要發展郊野公園時,先會話要起社福設施,故意將保育同社福對立起嚟,但原來土地嘅社福規劃呢,政府從來冇應承過要俾幾多出嚟。究竟仲要死幾多人,政府先會有丁點改革?

*******************************
Day Day Explode 日日爆而家有fb同ig啦!

 

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.