[2020新專欄」~R爆黃藍綠/三/黃店整野唔好食,幫唔幫襯好?

R爆黃藍綠之說在前頭:


這年來我們都聽到不少故事,好多都不能簡單以立場回應,我們都很想知道,不同社會位置的人,會怎樣回應這個問題?每個月的處境題,我們都會不記名地邀請兩至三位人士回應。我們希望創造一個平台,讓大家的想法在此進行交流。
同時,必須澄清,R爆頭處境的故事,全乃根據不同人的故事重新組合,故如有雷同,實屬巧合,與不巧合,之外…

R爆處境三  黃店整野唔好食,幫唔幫襯好?

話說某黃店,是一班走左去境外的後生仔,在當地為左維生而搞。呢班後生仔,完全無做過生意,更加無要經營一間日日都要煮野食俾人的舖頭,唔單止由零做起,簡直係負數起跑點。由於佢地的食物質素真係好麻麻,縷縷遭到網民投訴,更有人開始討論:「幫襯黃店都唔係老逢架,你啲食物質素咁差點對得住呢撐你的手足?黃店就係要做到有良心,證明自己做啲野的質素好過啲藍店呀嘛!」但又有人會話:「呢啲黃店,資金就算有人捐,都唔係永恆架,燈油火臘全部都係錢,完全無經驗無技術,完全唔識,仲要係流亡咁的狀態,你想人地點啫,萬事起頭難,真係支持手足,就應該有難同當,難食啲都要幫襯啦!」

R爆處境題:咁如果你係一個顧客,你又會點抉擇呢?你會基於咩諗法和原則去做個判斷呢?

================================================================

甲:某黃店經營者

如果說是食店,不論黃藍,質素都要基本OK,對得住來吃東西的人。假如你是自稱黃店,就有更大的責任,否則會好似用宣傳技倆,利用運動的身份去「水」我的顧客,或者黃的身份成為賺錢的手段。我自己去年都接手了一個飲食的業務,裡面各個工作崗位我都試過。其實,飲食真的好專業,不是隨便無經驗一班人好有熱誠就可以做到的生意。到現在,好多流程、運作等等的我都覺得我未做到最好,對自己出品未夠有信心,所以我無打正旗號係黃店。

經營一間以黃店為旗號的店,你與顧客的關係,就不只是資本和消費者的關係,而是運動同路人的關係。因此,黃店應有更多的責任提供到更好的服務/食品,才對得起那些因理念去光顧你的人。

這個個案裡的朋友,全無經驗去開店都有點太衝動了吧?如作為消費者,我會觀察他們有沒有花心機改善自己的產品質素,以及有沒有實踐其他的我支持的理念,例如勞資關係合法公平、性別友善、環保等等,總之在他們的店的空間裡實踐更多商業以外的東西。如果有,或許我會有更大動力去包容,多給幾次機會。但若持續無改善,無可能長期以捐錢的心態去消費。我未必追求好好味,但會希望看到他們願意努力做到正常水平。

雖然,黃色的光譜好闊,本身好多人有好多技能,有人煮食厲害,有人擅設計工作流程,有人熟悉貨源,能告知你如何以實惠價錢去買貨。這就看店方本身願意開放同大家溝通的程度。雖然不是人人的意見都合用,但一定會比你幾個無經驗的人去處理這麼多新問題,會容易得多。老實講,一間黃店質素不好都有一班客人願意回來光顧已經好幸福。一般店舖,質素不好,顧客不回頭也不會告訴你原因,要改善都無從去改,他們願意向你提出意見,已經好幸福,真是超級珍貴的禮物,應該要珍惜。

乙:某忠實黃色經濟圈支持者

俾我就會幫襯幾次,支持下,可能吃兩三次,試下唔同款,但長貧難顧,做生意要有客源,唔係善堂靠捐款,在外地更需要有外地客去撐,唔改善質素,剩係靠過來旅遊既香港人,撐唔得耐喎。咁我可能試下隔幾個月再去睇下佢有無改進囉……

食店食物味道是基本呀,好食都是良知既一種,唔係要求你識飛,但都要有基本質素和有追求改善的心,舉例講,就算你整魚蛋,都要彈牙架。和你開店做生意去賺生活費,即係你都係打算自力更生,

好多小店都唔係難吃,即係如果你覺得入唔到口,都仲要人地撐,咁長期以來都係委屈緊D食客。社區經濟都係要有基本質素,無質素果D其實玩唔耐。譬如小食店,就算唔係好食過人,都要維持到一般質素,咁人地再加上其他價值如信念理想等,去支持你會無咁難受。但如果本身D食物,就真係唔得。

除非你真係靠長期捐助為生,如果唔係會有斷捐的問題。本身開店都應該是想有長期固定收入,而唔係靠捐助呢D咁不固定的收入。咁我理解如果要開業,可能要眾籌,或突發性需要一筆過資金,咁可以當眾籌咁偶爾run,但你經濟活動長遠都係要有收入去填補,咁先叫經濟活動嘛。

長遠嚟講,如果唔想只做消費者去評論啲野好唔好食,淨係係到批評手足做得唔好,咁大家就幫下其他手囉。例如,如果有廚藝了得或者識整食既人可以去幫下拖,也可以專請啲毒舌的朋友批評下D食物等佢地改進下。

其實正常一間小店,開業應該都係盡量就自己擅長/有特點地去開,其他人可以將它好的一方面去宣傳,但如果先天地就在各方面都是差劣,咁應該建議它考慮下做過第二啲生意啦… 咁當然可以是吸收意見渠道,繼續去改善,但咁就要睇返d人有幾開放可以去接受批評和建議。咁有d小店,煮既野食對比其他店舖,可能無咁好吃,但它可能平日會做善事,或者幫人,咁其實都是可以去宣傳呢d面向。

消費者去選擇消費,從來都是有各種因素考慮,不止是價格和質素既,但價格和質素點都佔一個重既角色,咁其他方面可以加強Promote,等大家多些資訊去選擇。

我諗反而黃色經濟圈本身就係撐起左好多小店,當然也可能是令小店變左D新既大店去壟斷市場,但整體而言,小店係現在呢個脈絡下反而係比前前多左生路。咁你食物的質素,可能要做到與其他小食店差不多,但起碼味道上要合格,大家能入口,咁再promote佢其他價值,先做到相輔相成。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.