追返嚿錢唔係靠勞工處 係靠呢班義氣手足幫拖

轉自:勞工組

勞工組同被拖糧事主踩上門追糧,要求CAL-F&B Marketing餐飲顧問立即出返代通知金同假錢錢,腦細一直拖拖拖,勞審處主任亦根本幫唔到手!反而俾唔少說話事主聽,簡單嚟講嚿錢四萬二千幾,但主任唔會CARE腦細二萬定四萬和解,反正快啲SETTLE唔好上庭最好!
我哋踩得上門,就決定要攞足數42738.01蚊!!每一分錢都係事主血汗錢,點解要打折扣同你和解!同你OT做到爆瘡爛面,但離職腦細竟然玩嘢連代通知金都唔俾!鳩寫幾句表現不服從不尊重上司落警告信就想當係嚴重過失即時解僱乜都唔補!你咁仆街既我哋都決定唔會客氣。
有睇FB LIVE既朋友會見到我哋拎喇叭然後開直播由頭數到落尾,將公司呢頭申請保就業,嗰頭炒人,甚至炒大肚婆既乜都爆晒出嚟。
最後唔只攞足事主筆數,事主亦堅持幫埋早前被炒既大肚婆伸張正義,最近不但事主張票已經過到數,大肚婆嗰筆亦有進展了。
呢次搞得掂,除咗事主夠堅,仲有事主既朋友都好夠義氣,一齊上門追糧!追完之後,打返俾勞審處主任,佢一聽講踩上門就即刻批評。
勞審處主任:
「你唔好做呢啲嘢呀!你搞到件事咁大對單嘢無幫助架!」
事主即刻覆佢:
「但我而家收返晒啲錢喇!我係咪可以嚟銷案喇!」
最後勞工組想同大家講,人人都有權追糧,搵埋朋友一齊憑自己力量去追,群眾有力量,工運先有力量!!!!人人都可以係勞工組!!!唔駛註冊唔駛話搵議員架!!!打工仔!!靠自己!!!
相關報導:
追糧直播連結: https://www.facebook.com/watch/?v=1291374647862306
香港獨立媒體: https://bit.ly/3nS5q0l
誌NEWS: https://bit.ly/3nYWs10

#追糧 #直接追討 #人人都可以係勞工組 #群眾有力量 #工運先有力量 #多謝快馬工友組前來聲援 #速遞工友也來支持 #工人唔係話炒就炒 #濫用即時解僱 #拖欠代通知金 #假期工資 #靠勞工處不如自己追 #踩上門 #勞審處主任只想和解理得你打折 #麥小姐我哋記住你

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.