【國泰高層減薪係「共渡時艱」?】

轉自:醫館局員工陣線

從國泰裁員,可以見證「共渡時艱」只係單純用嚟氹員工嘅騙局。

疫症下國泰營運固然有難度,不過前線員工唔係高層代罪羔羊。據媒體報導,因管理不善而在全球最佳航空公司排名榜由冠軍跌落第三位的國泰航空,於2015至2018年四年間,就因為對沖過量燃油,炒燶咗,勁蝕247億 [1]。

而國泰唔單止透過保就業計劃獲補貼近7億,政府更直接注資273億[2]。國泰自2月以來,每月蝕25-30億港元[3],即如果國泰無炒燶燃油,247億足以應付十個月「寒冬」。可惜世界無如果,結果就係因航膠層的錯判,結果要前線員工硬食,大量裁員,留低就要「共渡時艱」。

結果國泰高層呢?唔太需要負責㗎,2021輕輕減薪而已。根據國泰年報,2019年嘅董事薪酬達5000萬,就算CEO同埋主席減三成,咁樣到底係管理不善嘅懲罰定係「共渡」緊時艱?都仲未計國泰忽視空服員工會集體談判權,拒絕與工會對話。

即使2003年沙士後,政府每日洗腦式力推「共渡時艱」,全港人工大縮水,當時國泰不但未有裁員,更於疫後發放特別獎金比曾放無薪假員工-雖然經濟無得亂比較,但今日情況足以證明,燃油對沖虧蝕嘅資源對國泰有破壞性影響。

從生意角度,國泰營運出問題,裁員節流,資本重組合無可厚非;但從道理上,高層惹嘅禍竟要五千港龍空服員即時「無咗份工」,仲有大量國泰員工被逼接受不平等減薪方案。點都好,就算接受咗減薪方案,都要留意合約細節,個「時艱」唔係一世。

參考資料:

[1]【油價崩盤】國泰「硬食」64美元一桶油 分析師:燃油對沖虧損勢增
https://bit.ly/3ezF6Uh
[2] 國泰航空公佈港幣390億元資本重組計劃
https://bit.ly/36eVINc
[3] 肺炎疫情:國泰航空接受香港政府注資273億港元
https://www.bbc.com/zhongwen/trad/business-52975465
[4] 曾放沙士無薪假者 可獲特別獎金 國泰派錢被譽良心僱主
https://bit.ly/2IbQCJP

==================
🌟 HAEA MALL-會員福利平台🌟
https://www.facebook.com/haeamall
📌罷工秋後算帳及工作環境問題,請電郵本會:
info@haea.org.hk

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.