【Am I a joke to u?只想追返基本尊嚴】

轉自:勞工組

(事主投稿)

本人是一位銷售經理,除咗有基本薪金,如果幫公司搵到生意,亦會有commission

幾經周折,於工作期間簽訂了一份大約400萬的工程合約,各自細分為三個項目,三份合約

但當工程慢慢上軌道時候,老闆(下稱T君)於2019年3月將本人解僱!

當時我立即問咁佢佣金點計法,T君承諾會於收取尾數時聯絡我出番commission

隨後我先後七次詢問T君佣金事宜

*第一次:19年5月尾詢問:
T君話有可能埋唔到尾,完成後會通知我

*第二次19年7月中見客戶facebook相片顯示已經運作中再詢問:
T君話對方拖欠尾數

*第三次19年9月尾詢問:
T君話工程仍未埋尾

*第四次20年1月初詢問:
T君話預計工程爛尾,佢本人不在香港,預計農曆新年回港,3月前發給我

*第五次20年3月初詢問:
T君話由於疫情不在港,未能埋數

*第六次20年5月初詢問:
T君話由於澳洲lock down,未能回港,預計7-8月回港埋數settle比我close file

*第七次20年9月初詢問:
T君話要等工程保養期完結才能埋數,應該蝕錢,所以沒有commission

離開公司整整年半間,本人保持最大耐心分七次聯絡(始終保持一絲希望好來好去),但一次一次的拖延,導致最後滿腦子疑問:

1)客戶公司已經在營運,點解會一直話未收到尾數呢?
2) 當初的僱傭合約內並無講要等工程保養期後先會出commission,我只係負責銷售!如果保養年期比較長例如3年或5年,咁sales就唔洗出佣金?咁一開單就炒我係咪有心安排?
3) 公司老闆因為lock down的情況下不能埋數,咁公司點營運?
4) 一直話會埋數的情況下,突然又說要過保養期才能埋數?

而且在多次拖延下無力感愈來愈重之下,唯有找勞工組幫忙,點知發現有大話接著一個大話……

(待續)
B.Square 隆哲藝
FOODtestic Kitchen 肆.食.廚

#commission#sales #追commission慘過狗 #一拖再拖 #一時話出一時話無 #一分錢commission都收唔到 #做到生意但無commission收 #解僱超過一年未收到錢 #好聲好氣問足一年俾人拖拖拖

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.