【工傷貼士】現金出糧手尾多 自行記錄好過冇


最近,我哋聽聞原來特首都係用現金出糧,亦都無法存入銀行,當堂嚇一跳,然後就有啲擔心。

過往我哋接過唔少工友求助,由於佢哋僱主一向用現金出糧,工友又無存入銀行,到發生工傷時就很容易出現薪金爭議。僱主呈報上勞工處/法庭的薪金,往往低於工友實質收入,但好多從事臨時工、散工的工友又缺乏銀行/強積金供款/報稅紀錄等作證,苦無證據與僱主爭拗。

▊ 工友宜自行記錄出糧狀況
不過,法庭曾有案例,有工友於出糧後會自己用簿記下,法官考慮工友於庭上嘅作供表現(例如陳述是否前後一致、有否自相予盾等),再對照一般市場狀況,裁定工友屬誠實可靠證人,接納工友自己手寫的紀錄為其收入。

故此,我哋建議工友即使是用現金形式出糧,最好先存入銀行,留下紀錄;但如不可行,都要自行用簿記下每次出糧時間、金額,以便將來出現薪金爭議時有啲揸拿,嘗試作為與僱主爭拗的理據!

—-
小圖截圖自有線新聞:https://tinyurl.com/yxszpb7v

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.