郵政署趁炎打劫強推合約化、散工化及外判化

轉自:職工盟(HKCTU)

經濟不景,打工仔最擔心老闆「趁炎打劫」,乘機向員工嘅福利待遇開刀。

郵政署作為公營部門,經濟環境轉差,唔幫手穩住就業不特止,竟然仲帶頭做無良僱主,肆意推動合約化、散工化和外判化,三樣衰嘢一齊嚟,寶行「襯你病攞你命」!

現知受影響服務包括收街箱、派遞郵件及空郵中心等,除咗員工工資及福利大減,工會亦擔心會影響市民私隱及郵件派遞安全。

香港郵政局員工會今日召開記招,強烈反對郵政署偷偷摸摸推行新政策,並批評罔顧服務質素、損害就業穩定,更不排除發動按章工作,維護同工合理權益。

#襯你病攞你命

#趁炎打劫

#政府無良帶頭剝削

#按章工作

#散工化

#外判化

#合約化


有關香港郵政外判帶來的私隱隱憂,請看【外判入侵香港郵政 個人私隱成為大數據】: https://wp.me/p2HdPx-6i8

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.