政府推第四輪防疫基金 張建宗:不會要求僱主承諾不裁員及繼續經營

轉自:職工盟

日前政府宣布再推第四輪防疫抗疫基金措施,同第一、二、三輪一樣,舊思維完全不變,都仲係派錢俾老細,唔肯直接幫工人。

最離譜係,今次補貼企業更連門面功夫都慳番,同以往保就業計劃做法不同,不再要求申請嘅僱主承諾不裁員同埋繼續經營。即係話,你老細拎完一百幾十萬津貼然後裁員結業走佬,夾帶私逃,都完全唔違反規定。

政務司長張建宗今早出席電台節目,坦白承認今次派錢「無一定要求企業要做甚麼」,認為「人心肉造」,相信政府咁樣幫企業,企業自然會幫番工人。

如果一句「人心肉做」就搞得掂,過往保就業計劃就唔會出現咁多剝削同古惑招數啦!張建宗唔該你唔好再扮天真假無知,明益財團商家攏絡人心用錢買票,點解唔乾脆認咗佢?

人心肉做?我話你班廢官係「狼心狗肺」就真!睇住咁多失業工人走投無路,都仲可以繼續無動於衷,寧願倒晒啲錢去大白象工程填氹,都唔願意搞失業援助金支援絕境掙扎嘅基層家庭,你地個良心睇嚟都一早被狗食咗啦,唔係點做得出咁陰質嘅事?

#唔肯改善兼且做得更差
#只保老闆不保工人
#抗疫不力工人受害 


發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.