【聖誕節都要和你追】

轉自:勞工組

【更新12月25 00:31:勞工組 出Post 未夠一小時,Mr Organic 已經自刪Facebook 同埋 Close 左網店 https://mrorganic.co/ 。老闆真係非一般的衰格!】

一上 @mrorganic 就見到「All I want the Christmas is with you and your pet」感覺好溫馨,實情老闆冷血到癲!

勞工組事源於12月初已接到3位 MRORGANIC LIMITED 兼職員工求助,擔心老闆聖誕節走數。其中一位事主話10月中已經有部份同事神秘消失左,心中有不詳預感,所以早早到勞工組講聲。但去到12月7日糧期界線,都未入數。

原來老闆好好,12月5號簽好左支票,但12月8日都未入數,仲要三位事主返荃灣拎票親自入銀行。最後銀行通知三位事主彈票,原來公司戶口無錢。

但另一方面事主翻查招聘網站,仲發現公司喺12月9日請人,時薪有成40至50蚊!三個事主拖左總數成萬蚊,究竟老闆點解無錢出糧,但有錢請人呢?

其實僱傭條例講明,工資需要在工資期最後一天完結時即到期支付,而在任何情況下不得遲於工資期屆滿後7天。僱主如果未能依時支付工資,其實須就欠薪支付利息給僱員!

今鑊真係聖誕節都要和你追,「all I want at Christmas is your payment and respect.(在聖誕節,我只想得到您的付款和尊重。)」

我地都呼籲大家:
1. 唔好幫襯 無良 mrorganic 任何Whole sale了。
2. 一齊上 mrorganic FB 幫手追糧
3. 或者呼籲以下 合作伙伴 同 機構 唔好再合作了。
#香港拯救貓狗協會
Doggies & Friends
Propet
Citysuper
The Mills 南豐紗廠
誠品香港 eslite@HK
Wild Wander HK

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.