【政府變身財仔,失業無援助仲要周身債】

轉自:職工盟(HKCTU)

香港政府施政白痴就係人都知,由疫情開始唔肯封關,甚至林鄭當時出言「戴咗口罩嘅同事都叫佢除返落黎」,再到用限聚令打壓民間聲音以及,更加「忽然防疫」,喺農曆新年前夕亂封唔同區,搞到唔少商舖都受到極嚴重打擊。

香港失業率問題已經上升至17年新高,好多香港人手停口停,但租要照交,一家大細要照養。一個正常社會下,政府梗係要諗啲惠民政策,解決市民嘅燃眉之急,但林鄭政權又點會令香港人失望呢?我地今日嘅財政預算案有多項「不惠民措施」,包括增加車稅,綜援長者津貼雙糧減半、無全民派錢無失業援助金、公屋無得免租金。

你話好似乜都無?梗係唔係啦,好戲在後頭,政府會推出一個「失業借貸」計劃,描準一班失業大軍,叫佢地去借錢咁話。最多可以借月薪6倍,上限八萬蚊,實行要搞到你無收入之餘仲要周身債,仲話好著數利息只係一厘,真係多_謝喎!

香港人啊香港人,你仲以為「信政府唔驚」,「撐政府就有好日子過」?安心上路去借錢啦!

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.