【羅致光大讚放無薪假係Job Sharing】

轉自:職工盟

羅致光出席立法會話,放無薪假等如Job Sharing,令員工可以共享工作職位,又大讚反映市場夠靈活性,聽完真係嘔晒血!

放無薪假,老闆話要你放就放,好多仲係無限期直至另行通知,曾幾何時有承諾過我地,會保留幾多職位?保住幾多收入?

完全無囉,無薪假根本就係老闆為節省開支,單方面強行實施嘅手段,完全係「大石壓死蟹」,宜家竟然夠膽死講成你俾人剝削都係「造福緊社會」,真係「神邏輯」。

我地真係唔見自己放無薪假果陣,俾老闆cut咗嘅工作share咗俾邊個,我只知道因為個政府廢同無能,原本我應得嘅「保就業計劃」津貼,就成份share咗俾老闆,依啲咪就係你羅致光一手造成囉!

===================
職工盟資訊
Instagram:hkctuuu
熱線:2770 8668
網址:https://hkctu.org.hk/zh-hant
Telegram:https://t.me/unionsforHK
===================
支持職工盟營運
轉數快捐款電話:96694463
戶口轉帳:024-295-164578001 (Hong Kong Confederation of Trade Unions)

====================================
[草根.行動.媒體]

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.