零售業大跌係壞事咩?怕示威定怕催淚先![草根反送中示威論之二]

文:無米炊  圖:牛

近呢幾個月間中就聽到新聞話咩零售業大跌,仲話勁過1998年金融風暴喎!但係聽真啲,係跌咩呢?聽果個咩香港零售管理協會主席謝邱安儀話,8月珠寶首飾、鐘錶及名貴禮物,大跌47.4%(跌得最勁),藥物及化妝品跌30%等等。喂!你慌會係果啲有個阿伯醫師坐係到果啲藥房咩,哽係跌緊旅遊業果啲啦!街坊病左要食藥,呢啲不會因有人示威而變左無需要喎!

老老豆豆,早幾年大家成日講咩起酒店拆樓,又或者成條街忽然變哂藥房金行,推到啲租金痴哂線迫死哂啲街坊小店,我地搞到連想買啲普通日常野都要過隔離區!今日又聽新聞話好多藥房唔租啦,阿邱主席和劏房波傾過偈之後,呼籲大家業主呀地產呀減下租「共渡時艱」喎…

講真幾十年前覺得腦細十個有九個刻薄,唔想打工,租唔起舖都可以做下小販,之後政府又話唔再發小販牌啦,迫我地去打牛工!以家想話做個小生意?你無番咁上下本都唔洗諗啦–街舖租唔起不在話下,果啲屋邨領展商場舖租貴到你唔信!

以家呢啲過度消費的零售做唔住,唔通唔係,真正為內需而産生的小店發圍的機會?!
其實齋靠旅遊業真係唔得架,唔係淨係香港,之前睇電視,都見到威尼斯啲居民都X哂鬼,大叫水浸啦,話通街遊客塞住哂,人多到工都番唔到,租貴到屋都租唔起。

不過平心而論呢,由於啲差人亂射催淚彈,就真係會令到連街坊舖都受累。舉例深水埗黃金後邊果條食街,呢輪去食野真係見到少左人,連串燒舖都怕左早收。我忍唔住問下賣茶舖頭拉閘其實最擔心咩,老細話,啲催淚氣體隨風四散,會痴住係啲煮食用具到,如果唔及時拉閘,好難清洗,以後保證唔到食物安全。係喎!唔通成屋搵成架撐換哂佢咩?錢多呀你估!我忽然明白哂!差佬不斷在內街住宅區亂射,之前都有新聞話啲催淚氣體好毒,痴住有排都唔會甩!!咁催淚法,真係減租都無用啦!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

(下篇:因政見被(威脅)炒魷/大作戰!

編按:收到投稿,作者自言:「覺得好多人誤會基層就係藍絲撑警撑送中,自己都認識好多打工仔女落手落腳在現場做好多野,好似搭棚/剪電線/一齊衝出衝入/甚至一齊撞玻璃等等,仲有啲年紀大衝唔到但晚晚失眠擔心啲後生被差佬打。因此每聽到有人鬧『基層就一定係收錢撑警』,『基層無文化所以不支持民主』時,就覺得好冤屈。另一方面又真係有部份草根又真係唔生性信哂啲政府新聞,唉…今舖真係啞仔食黃蓮!(喂!大家唔好忘記:大把被家中父母長輩鬧到仆街甚至趕出屋的,都唔少係低中産至中産家庭啦!藍絲唔係淨係基層呀!)所以細佬我諗,企在基層打工仔女的角度,講下點解撑反送中示威--民主自由呢啲大路野,當然舉腳支持無反對,但除此以外都想俾多個角度大家!」

([草根.行動.媒體] 全力支持言論自由,願意提供平台讓街坊發聲,但不代表本媒體立場。及,連結為編者所加。)

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.