[豆腐主義]連鎖店以本傷人,欺人太甚!

深水師奶

身為深水埗街坊,都唔想開名鬧街坊店舖,但最近真係忍無可忍, 覺得應該講出來等大家評評理,諗下以後仲要唔要幫襯欺人太甚的連鎖店。

話說本區有馳名的豆腐老舖[公和],雖說工作人員有時惡惡地,而且左右得一間賣豆腐,但問心,吃[公和]十年,其品質真係維持水準,價錢又適宜。所以,除了區外聞名而至的食客之外,都有好多本區街坊幫襯,所以買餸時間、放學放工時間都多人。

近一個月,[公和]旁邊來了一間連鎖店,名叫[豆腐主義](荃灣、將軍澳、元朗、深水埗都有分店)。本來,有平野買,作為街坊,係會開心;本來,差不多的店舖,成行成市,街坊有得揀,係無問題的。但係

以本傷人

這間[豆腐主義]一來到,就以本傷人,做到大部份貨品以低價出售了一個月,而且,日日叫個職員開到擴音器好大好大聲地叫賣,語氣甚為嚣張,擺明想做低旁邊的老字號[公和]。深水埗那麼多基層街坊,有得平都會幫襯,可以理解。同時,有個真人職員一路叫賣,效果的確比錄音機好好多。所以,[豆腐主義]這個搶生意的計劃,十分成功,好多人買。

出言侮辱

本來,我都沒有想說公開點名罵人,但早幾日經過,聽到[豆腐主義]開咪叫賣的內容,已經不單純是叫賣,而是加入了許多侮辱[公和]及其客人的語句,例如說繼續幫襯[公和]而不幫襯他們的人,都是「鄉下人」(仲侮辱埋農夫和鄉郊朋友添!),更暗示[公和]的食物品質不好!(見:影片 http://youtu.be/KO24ZjMXBSM

哇大佬,洗唔洗講到咁呀,都俾你搶左好多生意啦,仲咁侮辱人!

我係到食左十年,都唔覺[公和]質素唔好!

 

反壟斷,對所有人都有益

問題是,如果一間連鎖店做低了小品經營的老舖,無了競爭對手,我不信它不加價,我就不信它不會變成質素奇差!

為何舊區有些獨市生意老店,質素不下降?這就是人品的問題。我自己和不少老店傾偈,買他們的產品,都會發現他們把自己的尊嚴,建立在自己的工作是否盡力盡善,而不建立在盡賺之上。可是,連鎖店嘛,大家就別夢想了。我也見過幾間老店在深水埗發跡,然後開到全香港,之後質素下降,價格上升。

各位朋友,日後見到這間作風可惡的[豆腐主義],呼籲大家不要幫襯!!

廣告

About 草 媒

草根媒體 grassmedia09@gmail.com

6 comments

  1. 引用通告: 新春桂林夜市 街坊有野講: [識做]是小販特性 建制政府請勿抹黑 政團請勿幫倒忙 | 草根.行動.媒體

  2. 引用通告: 新春桂林夜市 街坊有野講:「識做」是小販特性 建制政府請勿抹黑 政團請勿幫倒忙 | dropBlog

  3. 引用通告: 新春桂林夜市 街坊有野講:[識做]是小販特性 建制政府請勿抹黑 政團請勿幫倒忙 | 草根視點

  4. 引用通告: 良景打架以外:領展‧外判商‧社團 | 草根.行動.媒體

  5. Action

    將軍澳店的品質不見得很好, 但價錢極貴

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d 位部落客按了讚: